Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prenoćili na otvorenom

Migranti s granice vraćeni u Bihać. MUP: Nećemo dopustiti nezakonite prelaske

migranti
Davor Puklavec/PIXSELL, ilustracija
Autori: Hina, Vecernji list
23.10.2018.
u 14:35

Ministarstvo unutarnjih poslova RH naglašava da će hrvatska policija provoditi nacionalno i europsko zakonodavstvo

Stotinjak ilegalnih migranata koji su se okupili pred graničnim prijelazom Izačić u nastojanju da nastave put prema Hrvatskoj vraćeno je u utorak u Bihać i Cazin gdje imaju osiguran smještaj. Iz MUP-a su u međuvremenu priopćili da neće dopustiti nezakonite prelaske granice. Naime, kažu kako se u Bosni i Hercegovini i Srbiji širi lažna informacija da će hrvatska policija propuštati migrante.

"Među migrantskom populacijom na području Bosne i Hercegovine i Republike Srbije se širi lažna vijest odnosno lažna informacija da će Republika Hrvatska dopustiti njihov ulazak na svoj teritorij kao i daljnji prolazak prema zemljama zapadne Europe.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH i ovom prilikom naglašava da će hrvatska policija provoditi odluke nacionalnog i europskog zakonodavstva i neće dopustiti nezakonite prelaske svoje državne granice odnosno vanjsku granicu Europske unije", stoji u priopćenju MUP-a. 

Prevezli ih autobusi

Po migrante, među kojima je bilo i žena te veći broj male djece, tijekom popodnevnih sati lokalne su vlasti poslale autobuse kako bi ih prevezli do centara za smještaj, a oni su se bez protivljenja ukrcali pod nadzorom policije koja ih je okružila još u ponedjeljak navečer i blokirala im pristup graničnom prijelazu.

Djeca uzvikivala Hrvatska

Grupa migranata u kojoj je bilo i mnogo djece pokušavala je blokirati promet prema Graničnom prijelazu Izačić, javlja N1. U isto vrijeme, okružena policijom, djeca su uzvikivala "Hrvatska".

Većina migranata koja se okupila kod Izačića pristigla je iz centra uspostavljenog u hotelu "Sedra" kod Cazina, u kojemu borave uglavnom obitelji s djecom. Njima se pridružio i manji broj muškaraca koji borave u improviziranom centru u napuštenom učeničkom domu u Bihaću.

Prema podacima kojima barataju vlasti Unsko-sanske županije, u tom dijelu BiH trenutačno boravi između dvije i pol i tri tisuće ilegalnih migranata, a uglavnom su se smjestili na području Velike Kladuše, Bihaća i Cazina.

Koliko ih je točno, nitko ne zna jer su registrirani samo oni koji borave u izbjegličkim kampovima, no veliki broj ih je i u privatnom smještaju ili čak borave na otvorenom.

Prema podacima ministarstva sigurnosti BiH i granične policije, u tu je zemlju od početka godine do 20. studenoga ušlo nešto više od 19 tisuća migranata iz smjera Srbije i Crne Gore. Granični su policajci u tom razdoblju uspjeli spriječiti ulazak oko 13 tisuća ilegalnih migranata u BiH.

Pogledajte video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Ključne riječi

Komentara 22

5S
505.scrtom
14:24 23.10.2018.

a što bi sada trebalo,pa to će nam i sljedećih tristo godina tako biti da će nam neka djeca kmečati pred granicom.Zatvorite granice jednom zauvijek iz tog svijeta ili propadamo...

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
14:28 23.10.2018.

Što ne viču Merkel Merkel... ona ih je pozvala ne Hrvatska! Uostalom što im fali u bosni - imaju smještaj, mogu i radit kada bi to poželjeli...

DU
Deleted user
14:28 23.10.2018.

I opet: koja djeca???? Gdje ih to vidite???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije