Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Italija

'Nećemo biti nijemi promatrači bušenja u hrvatskom Jadranu'

Gianluca Galletti
Foto: Kika/Pixsell
08.03.2015.
u 11:30

Talijani digli na noge šest svojih regija

Talijanske jadranske regije raspravljat će o hrvatskom Okvirnom planu i programu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, a zaključci te rasprave, zajedno s mišljenjem talijanskog ministarstva okoliša 4. svibnja bit će dostavljeni hrvatskim vlastima. Naime, Italija je na temelju europske direktive zahtijevala da joj Hrvatska dostavi dokumentaciju o svom istraživanju nafte i plina u Jadranskom moru.

Trpjeli kritike

– Hrvatska vlada pristala je na konzultacije o planu koji je pokrenuo Zagreb za bušenja u Jadranu – kazao je talijanski ministar zaštite okoliša Gian Luca Galletti naglasivši kako je to nužno jer Italija nije “nijemi promatrač onoga što se događa u Jadranu”.

– Italija ima stroge zakone o zaštiti okoliša prilikom bušenja. Moramo znati što se događa na maloj udaljenosti od naše obale jer je riječ o intervenciji koja može imati teške posljedice za okoliš – rekao je Galletti (na slici). Time što je Italija dobila odgovor hrvatske vlade da će se raspravljati o planu iskorištavanja podmorja “odgovoreno je i onima koji su kritizirali talijansku vladu da je samo promatrač onoga što se događa u Jadranu“, objašnjava Galletti.

Jadranske regije Furlanija - Julijska krajina, Veneto, Emilia Romagna, Marche, Abruzzo, Molise i Puglia trebaju do 20. travnja svojoj vladi dostaviti mišljenja o hrvatskom planu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu. Dokumentaciju se može pregledati i online.

Hrvatski plan ambiciozan

Dopredsjednik Komisije za okoliš talijanskog Senata Aldo Di Biagio izjavio je kako je tražio raspravu o hrvatskom Okvirnom planu i programu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.

– Od početka smo priželjkivali da sve bude u okviru europske norme kroz sudjelovanje u proceduri Strateške procjena utjecaja na okoliš predviđene direktivom 2001/42/CE i Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica. Ono što je postigao ministar Galletti ide u tome smjeru – objasnio je Di Biagio.

– Hrvatski plan vrlo je ambiciozan i zaslužuje analize u nadležnim sjedištima. Prijedlog hrvatskog premijera Zorana Milanovića da se pokrene referendum znači ispravno pridavanje važnosti tome pitanju – kazao je Di Biagio.

Inače, talijanski parlament pred završnim je izglasavanjem zakona o kaznenom djelu zagađivanja okoliša. Predviđena je zatvorska kazna do 15 godina za zagađivače okoliša, a do tri godine zatvora za one koji sprječavaju kontrolu zagađenosti. 

>> Donosimo istinu o bušotinama u Jadranskom moru 

>> Kakva nafta, kakav plin? Živjet ćemo od sunca, mora i pjesme

Komentara 49

MA
MahnitiTapir
12:41 08.03.2015.

U talijanskom djelu jadrana je DOSLOVNO 98% postojećih bušotina. Treba mu poslati mapu sa ucrtanim pozicijama svih bušotina i kratkim tekstom: "Odjebite."

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
11:51 08.03.2015.

Lijepo je to što su Talijani zabrinuti za okoliš, da su barem isto tako zabrinuti za izlov ribe u Jadranu, krivolov u našem dijelu Jadrana... Ne sjećam se da je bilo rasprave kod nas o eksploataciji plina i nafte u Jadranu od strane Talijana.

Avatar future Gohan
future Gohan
11:53 08.03.2015.

Poznati su Hrvati kao narod koji spuštaju gače, tako da neovisno tko je vlasti, kako talijani budu svirali, tako naša Vlada bude plesala... nikad nisu imali previše muda talijanima se usprotiviti na ikoji način, zadnji je to bio Franjo, nakon tog politika spuštenih gača, čak u nekim slučajevima Sabor je sonosio zakone koji su išli na interese italije, tako da i ovaj put nema dileme. Biti će signiore italiano što smijemo, možemo i koliko košta?! Bez dileme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije