Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatrogasci na terenu

Ne zaustave li prodor vode, Jasenovac će ostati u mraku

trafostanica, ispumpavanje vode (1)
Foto: Željko Gašparović/Pixsell
1/7
05.04.2013.
u 18:45

Vodostaj raste, svi se pribojavaju onih kritičnih 900 centimetara razine rijeke Save. S druge strane samog mjesta koje vatrogasci brane, Una se spaja sa Savom, a i njen je vodostaj visok.

JASENOVAC – Ako vatrogasne ekipe koje su na terenu ne smanje doticanje vode prema glavnom transformatoru u ulici Hrvatskih branitelja u Jasenovcu, velik dio naselja ostat će u mraku. Pozvani su vatrogasci iz Novske, iz sedam vatrogasnih društava, a došli su i iz Lipovljana kako bi pomogli domaćima.

– Voda koja je prodrla kroz nasip koji dijeli Savu od okućnica i ulice, već se ulijevala u pogon trafostanice oko koje su djelatnici Hrvatskih voda u zadnji trenutak poslagali vreće s pijeskom. Jakim crpkama pokušavamo držati razinu vode pod kontrolom, rekao nam je Davor Štimac, zapovjednik Vatrogasne zajednice Novska.

Uočeno je curenje vode na više mjesta kroz nasip. Vatrogasci kažu, koliko mi ispumpamo, toliko vode ponovno ulazi. Crpke će raditi cijelu noć jer voda stalno dotiče. Vodostaj raste, svi se pribojavaju onih kritičnih 900 centimetara razine rijeke Save. S druge strane samog mjesta koje brane vatrogasci Una se spaja sa Savom, a njen je vodostaj visok.

Mještanima je voda došla do praga kuća, nekima je već sada pao mrak na oči jer sve predugo traje. Ljute se, neki kažu da je cijeli sustav u komi, da su ovo posljedice o kojima se stalno govori, a uzroke nitko ne spominje. Jedan nam od mještana napominje da Hrvatske vode nemaju dovoljno ljudi, a i svi angažirani već su premoreni zbog trčanja od jednog do drugog kritičnog mjesta. Ni mještani niti vatrogasci ne mogu se beskonačno dugo boriti protiv vode. Još od srijede mještani Jasenovca pune vreće s pijeskom. Bilo ih je 25 tisuća, taj se broj smanjio, a ponestat će i pijeska ako ovako potraje.

Doznajemo i da je kod Trebeža i Bukovice, gdje su centimetri dijelili do najgoreg, utrošen veliki broj vreća za gradnju zečjeg nasipa. Vode Save i zaobalne vode koje trenutačno predstavljaju najveću opasnost, držat će sve budne i na oprezu i ovu noć. 

>> Pogledajte kako izgleda poplavljena Čička Poljana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije