Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zločini

Ne prođe dan da se ne sjetim svega što su komunisti ukrali

'23.02.2011., Trnovcica 23, Zagreb - Borislav Fronjek iz Grubisnog Polja pokazuje fotografije i knjigu o sudbini svoje zlostavljane obitelji nakon Drugog svjetskog rata.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
24.02.2011.
u 10:30

Zagrepčanin Borislav Fronjek, koji je živio u Ivanovu Selu, ispričao je da su mu djeda strijeljali komunisti, oca su protjerali zbog HSS-a, a majku zlostavljali

S još uvijek jasnim slikama tortura koje su komunisti proveli nad njegovom obitelji i dalje svaki dan živi današnji Zagrepčanin Borislav Fronjek (82), nekadašnji stanovnik grubišnopoljskoga naselja Ivanova Sela. Samo zato što mu je otac Antun bio član HSS-a, majka Ana je u prosincu 1944. odvedena u partizanski zatvor u Donjim Borkima.

Pješice do Zagreba

Ondje je 20 dana bila saslušavana i mučena po pet, šest sati dnevno ne bi li odala informacije o suprugu, koji je, da sačuva glavu od komunističkoga progona, pobjegao prvo u Zagreb, a nakon ulaska partizana u taj grad i u inozemstvo.

– Kasnije mi je pričala da su zatočene muškarce predvečer odvodili s lopatama kao da rade na cesti. No, poslije toga su odjekivali pucnjevi i više se nisu vraćali – priča B. Fronjek.

Majku su nakon zlostavljanja pustili iz D. Borki. Idući joj u posjet, u Daruvaru je naišao na nju kako korača ispred partizana koji ju je puškom vodio u žicom ograđeni prostor. Nakon par dana je dovedena u Ivanovo Selo, a potom s Borislavom preko Grubišnoga Polja odvezena nadomak Bjelovara i puštena. Od tamo je pješice došla do Zagreba, gdje su ostali živjeti, ona do smrti u svibnju 1987. godine.

– Tijekom rata su nam opljačkali trgovinu, konfiscirali svu imovinu. Ne prođe dan a da se ne sjetim ivanovoselskih livada, rijeke Ilove i svega lijepoga što su mi komunisti "ukrali" – priča sjetno Borislav. Strašno ga je pogodila i smrt djeda kojega su s nekolicinom mještana komunisti odveli i strijeljali kod Male Dapčevice kraj Grubišnoga Polja, u predjelu Mikolićeva jarka.

Ubijen ispod žalosne vrbe

– Nisam mirovao već sam u to mračno komunističko doba pošao tražiti i uz pomoć tamošnjih mještana doznao i našao mjesto na jednoj livadi gdje je ispod žalosne vrbe djed ubijen – priča naš sugovornik ne ispuštajući iz ruke knjigu Jugoslavensko nasilje i prešućivane žrtve 2. svjetskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije, u kojoj je i ime njegova djeda Antuna.

– Otac se nakon 15 godina vratio i odmah je bio uhapšen te dugo saslušavan i zlostavljan u Jaškovu nedaleko od Karlovca. Na kraju su ga potpuno slomljena ipak pustili – priča B. Fronjek, ističući kako svi zločini koje su počinili komunisti ne bi smjeli proći bez zaslužene kazne.

Komentara 5

GP
GP66
12:38 24.02.2011.

Zamisli,siromaha Djeda odveli u logor Danica,zavrsio u nekoj od Lickih jama,baka ubijena,bacena pod most u jarak oko 100m od tadasnje kuce.Obiteljska trgovina data na upotrebu podobnom U.tasi.Necu o ocu i pokojnoj majci........... Djedice znas kako kaze Balasevic....... Rodjen pod sretnomm zvijedom magicnom ali u zemlji generalno tragicnoj.......

MI
milan1
14:52 24.02.2011.

Pa kako vas nije sramota pisati samo o jednim sudbinama i zločinima. Zašto Fronjeka niste pitali da li zna nešto o susjednom selu G.Rašenica iz koga su ustaše u jednom danu odveli preko sto muškaraca u G.Polje, nakon toga u logor \"Danica\". Pa iz Danice u Jasenovac, Jadovno i dr. stratišta gdje su pljačkani, mlaćeni kao stoka, izgladnjivani, ubijani, bacani u vrtače poluživi. Nisu čak ubijeni niti pod žalosnom vrbom. Još uvijek ne znam gdje su kosti moga djeda i nitko još nije odgovarao (niti je ikada istraženo) tko ga je pogubio (zna se da su to ustaška djela) i gdje. Da li on kao žrtva ima pravo na obilježje.

MU
munjara
23:05 25.02.2011.

SRAMOTA.Što bi ovaj tekst trebao znaćiti.Takvih je sudbina bilo na svim stranama.I što sada.Mojoj su majki ustaše ubile dvije sestre.Streljali su ih kao 16godišnje partizanke,hrvatice,naravno.Njih nitko nije pustioGOVNA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije