Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kardinal Marx:

'Ne može se biti katolik i nacionalist. Kao kršćani smo i patrioti i građani svijeta'

Reinhard Marx
Foto: Rolf Vennenbernd/DPA/Pixsell
21.07.2018.
u 16:26

“Nacionalizam nije opcija za kršćane. Čovjek je po prirodi solidaran i dostupan, ali je i ranjiv kada mu strah zamagli njegove osjećaje”, kazao je kardinal Marx

Vrag je populist i kao i populist prvo zastrašuje, a onda vodi do izazivanja nepovjerenja i mržnje, kazao je predsjednik Njemačke biskupske konferencije i minhenski nadbiskup kardinal Reinhard Marx u razgovoru za njemački tjednik Die Zeit, a što je prenijela vatikanska agencija Vatican News.

“Nacionalizam nije opcija za kršćane. Čovjek je po prirodi solidaran i dostupan, ali je i ranjiv kada mu strah zamagli njegove osjećaje”, kazao je kardinal Marx koji uočava i porast radikalizma prije svega u riječima.

“To me zabrinjava. To se radi s izbjeglicama koji postaju prijetnjom našem napretku koju moramo spriječiti. Često se govori samo o brojkama i anonimnom proširenom prijetnjom”, iznosi kardinal Marx i naglašava kako je u Njemačkoj potrebna rasprava o imigraciji, jer se taj fenomen ne može riješiti na način koji preporučuje desničarski politički pokret. Stvar je mnogo kompleksnija, a populizam je izazov, kaže njemački kardinal i citira svetog Ignacija Lojolskog koji kaže kako je “vrag neprijatelj čovjeka jer nam drugoga prikazuje kao neprijatelja”, a to je, objašnjava Marx, učinak populizma.

“Najprije nas zastrašuje, onda izaziva nepovjerenje, zavist, neprijateljstvo i mržnju, a na koncu možda i nasilje i rat”, kaže Marx i naglašava kako “nije moguće biti nacionalistima i katolicima”.

“Kao kršćani smo i patrioti i građani svijeta. U politici se sadašnja tendencija orijentira duž nacionalni prostor prema samopotvrđivanju”, kazao je kardinal Marx, koji se više puta obrušio na držanje bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) i njezina čelnika i njemačkog ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera.

Reinhard Marx
1/10

Komentara 149

DU
Deleted user
16:43 21.07.2018.

Ne može se biti masonsko govn...i biskup 😎

CR
CroAx
16:56 21.07.2018.

Ne prihvaćam da je ljubav prema mom hrvatskom narodu apriori nešto loše. Ne prihvaćam da nemam pravo da mi je bliži bilo koji europski narod sa kojim dijelimo iste vrednote, nego neki Arapin, Afrikanac ili Azijat. Ne prihvaćam da me netko etiketira što mi je najdraža moja država i Europa. Pa neka sam što god po njima.

DO
dom7
16:39 21.07.2018.

Ako ja volim Hrvatsku dali sam patriot ili nacionalista svejedno, vazno da nisam šovinista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije