Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27 mu je tek

Ne mijenja frizuru, a ni radnički stan u kojem je odrastao

 Sebastian Kurz
Foto: Reuters/Pixell
19.12.2013.
u 07:48

Austrijski šef diplomacije i najmlađi europski ministar stiže u Zagreb

Novi šef austrijske diplomacije, 27-godišnji Sebastian Kurz neće nastupni govor održati iz Disneylanda, kao što je nakon njegova imenovanja podrugljivo komentirao komičar Stefan Raab, već će svoje prvo obraćanje javnosti iz neke strane države uputiti sutra iz Zagreba.

Mlad kao Dačić

– Putujem u Hrvatsku jer je ona najmlađa članica EU, to je država s kojom je Austrija gospodarski vrlo povezana – objasnio je najmlađi europski ministar zašto je odabrao Hrvatsku kao prvo odredište svog mandata.

Mlada nova krv podijelila je tamošnji politički establišment, no austrijskoj je vanjskoj politici – za koju su mnogi analitičari tvrdili da je troma – osigurala novi impuls i vidljivost ne samo u europskim već i u svjetskim razmjerima. Odabranik vicekancelara Michaela Spindeleggera postao je vijest ponajprije zbog svojih godina, dok se politička karijera tog člana konzervativne Narodne stranke, koja je sa socijaldemokratima formirala koalicijsku vladu, spominje tek uzgred. Kaže se da je politički aktivan od desete godine, ma što to značilo, da se 2003. pridružio mladeži narodnjaka u Beču koje je “preuzeo” 2009., nakon što je odslužio vojni rok. Tad se, kažu, borio za lokalne stvari, primjerice, da podzemna vozi cijelu noć, da bi se nakon izbora u Vijeće grada Beča 2010. okrenuo socijalnim pitanjima, poput mirovina.

Uspon je nastavio u istom ritmu – 2011. imenovan je državnim tajnikom za migracije u Ministarstvu vanjskih poslova. I tada, kao i sada, prihvaćen je sa skepsom. Prvi službeni put odveo ga je Beograd, gdje ga je Ivica Dačić dočekao riječima: “Kako mi je drago da se u politici napokon pojavio netko mlad poput mene.”

Pitanje imigranata u Austriji nije lak sektor. Rastuća ksenofobija, usmjerena ponajprije prema useljenicima iz muslimanskih zemalja, dobila je potvrdu i na nedavnim izborima kad su desničari iz Slobodarske stranke dobili 21,5 posto glasova. Kurz je čvrst zagovornik integracije. Kao da se u svojoj političkoj filozofiji vodio riječima Wilhelma von Humboldta koje je Petar Preradović, čija je unuka Paula, podsjetimo, autorica teksta austrijske himne, preuzeo kao životni moto: Jezik je prava domovina, pa je inzistirao na znanju njemačkog, na uvođenju dodatne godine predškolskog obrazovanja kako bi se djeca stranaca inkorporirala u sustav te na organizaciji besplatnih tečajeva.

Kraj vanjske politike

Taj diplomant prava medijsku pažnju iskoristi će, kaže, za promociju svojih političkih ideja i uopće mu ne smeta što ga zovu baby-ministrom i što mu prigovaraju da nema diplomatskog iskustva te da njegov izbor “označava nastavak zatiranja austrijske vanjske politike”, kako ga je napao čelnik vođa desne opcije Heinz Christian Strache.

– Točno, zbog godina nemam mnogo iskustva. No u posao unosim marljivost, energiju i želju da nešto postignem – lakonski je odgovorio. Zasad izgleda da s lakoćom prima i vraća udarce, a tako bi moglo ostati za cijelog mandata. Kurz je čovjek kontinuiteta: frizuru, busene kose počešljane od čela, ne mijenja, kao ni krug prijatelja, ali ni stan u radničkom dijelu Beča u kojem je odrastao.

>> Za novu austrijsku vladu migracija važno područje djelovanja

Ključne riječi

Komentara 30

RT
Rollo.Tomasi
08:50 19.12.2013.

Jedva čekam medijske natpise s njegove posjete Hrvatskoj. Konačno će politika postati zabavna! Zamislite naslovnicu: "Milanović razgovarao s Kurzem".

Avatar pavle27
pavle27
15:23 19.12.2013.

ministrica Pusić oduševljena Kurzem

TI
tirkizna
09:19 19.12.2013.

Zašto bi mjenjao frizuru ili radnički stan u kojem je odrastao? To nema veze s njegovom kvalitetom dobrog političara. Kada ćemo u Hrvatskoj imati mlade i sposobne političare i da se konačno riješimo političke pljačkaške sarudije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije