Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENCANTA ESTE JUEGO

NBA momčad protiv kontroverznog zakona u Arizoni

dresovi
Foto: Phoenix Suns
1/3
05.05.2010.
u 13:21

Hoće politiku u svoju butigu: druga utakmica u doigravanju protiv San Antonio Spursa neće biti prvi put da momčad iz Phoenixa nosi na dresovima natpis na španjolskom, ali je zbog dnevnopolitičkih okolnosti to postao rječit prosvjed.

Iz Phoenix Sunsa upućen je zahtjev vodstvu lige koji je odobren i najveći meksički praznik Cinco de Mayo (5. svibnja) NBA momčad iz Arizone obilježit će tako što će svoju utakmicu na taj dan igrati u dresovima s natpisom "Los Suns". Nije to prvi put da "sunca" radi promocije košarke nose taj dvojezični natpis (čisto španjolski bio bi "Los Soles"), i nisu oni jedina momčad koja se "udvarala" hispanskim navijačima, i Dallas Mavericksi znali su biti "Los Mavs" i čak su i Knicksi bili "Nueva York", ali trenutačna situacija učinila je taj potez bitnijim od običnog podilaženja navijačima.

Naime, u Arizoni je donesen oštar zakon protiv ilegalnih imigranata koji je na udaru kritika kao doslovno rasistički, jer daje preveliku slobodu policiji da provjerava, ispituje, legitimira i šikanira svakoga tko im izgleda "neamerički"; nejasne formulacije u tom zakonu ostavljaju širok prostor za kršenje ljudskih i građanskih prava. Premda NBA uglavnom zazire od bilo kakvih političkih izjava jer, kao što je Michael Jordan svojedobno sažeto rekao, "i republikanci kupuju tenisice", suvlasnik Sunsa Robert Sarver jasno i glasno je rekao da će natpis Los Suns biti na dresovima u znak podrške latino zajednici Phoenixa:

- Naši igrači i organizacija smatraju da će nošenje dresova s natpisom "Los Suns" na Cinco de Mayo biti način da naša momčad oda počast latino zajednici i raznolikosti naše lige, države Arizone i naše nacije. Ponosimo se činjenicom da 400 igrača iz 36 nacija nastupa u NBA, i liga i Sunsi uvijek su smatrali da je to najjača snaga naše lige. Frustracija time što je savezna vlada slabo rješavala pitanje ilegalnih imigranata dovela je do prihvaćanja manjkavoga državnog zakona. Ma kakve bile namjere, rezultat je tog zakona da su naša temeljna načela jednakih prava i zakonske zaštićenosti dovedena u pitanje, i već poljuljano gospodarstvo Arizone doživjet će nove udarce u trenutku kad si ih naša država teško može priuštiti.

I protivnici Sunsa, San Antonio Spursi, podržavaju njihovu ideju i htjeli su im se pridružiti na istoj utakmici u dresovima s natpisom "Los Spurs", ali su prekasno podnijeli molbu ligi pa će morati igrati kao "obične" Mamuze. Inače, igrači Sunsa su vlasnikov prijedlog o "latino dresovima" za tili čas jednoglasno prihvatili, a najglasniji je bio njihov dvostruki MVP lige Steve Nash, i sam "stranac" u Arizoni (Kanađanin rođen u Južnoj Africi), koji je nakon treninga u utorak izjavio:

- Mislim da je ovo fantastično. Smatram da je ovaj zakon vrlo pogrešno usmjeren. Mislim da on, na žalost, unižava naše društvo i naše građanske slobode. Mislim da je vrlo bitno da se javno zalažemo za ono u što vjerujemo. Kao momčad i kao organizacija mi volimo i podržavamo sve svoje navijače. Liga je vrlo multikulturalna. Imamo igrače sa svih strana svijeta, i naša latino zajednica ovdje vrlo je snažna i bitna nam je.

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
20:09 05.05.2010.

Konraverzni zakon koji izgleda ima šanse da se usvoji u još 12 (dvanaest) drugih saveznih država .....

UK
Ugo Kajvez
20:37 05.05.2010.

Pardon, tipfeler, .... \"kotroverzni\" ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije