Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazahstan

Nazarbajev pobijedio sa 95,5% glasova i srušio vlastiti rekord

\'Kazakh President Nursultan Nazarbayev (C) greets his supporters during a celebration rally at a sports center in Astana, on April 4, 2011. Nazarbayev extended his rule over Kazakhstan into a third d
AFP/PIXSELL
04.04.2011.
u 21:03

OESS je oštro kritizirao izborne nepravilnosti poput dodavanja listića u glasačke kutije

Na predsjedničkim izborima u Kazahstanu, prema očekivanju, pobijedio je predsjednik Nursultan Nazarbajev, ali s rekordnih 95,5% osvojenih glasova. DPA i Reuters izvještavaju o oštrim kritikama OESS-a zbog prijava o izbornim nepravilnostima.

Navodi se netransparentno prebrojavanje glasova, dodavanje listića u glasačke kutije, istovjetni potpisi na registracijskim popisima za nizove glasača i slično. OESS stoga zaključuje da su se prije izbora trebale provesti demokratske reforme u zemlji kojom Nazarbajev vlada od 1990. i u kojoj je još od 1984. bio na vodećim republičkim i partijskim položajima.

Nedjeljne izbore opozicija je bojkotirala. Njegov mandat završava 2012., a sljedeći traje do 2016. Prvotno je htio referendumom otkazati sljedeće dvoje izbore, no to je ustavni sud odbio. Kritičari smatraju da je Nazarbajev ovime htio preduhitriti širenje ustanka iz arapskih zemalja na svoju državu.

Ključne riječi

Komentara 14

OB
-obrisani-
21:23 04.04.2011.

Samo Milošević koji je jednom dobio preko 110% glasova. Zato sad 4 godine prije predsjedničkih izbora u Hrvatskoj Josipović ima (po anketama) 87%. Cilj mu je za dvije godine prestići Nazarbajeva, da bi u izbornu kampanju za četiri godine ušao pokušavši ponoviti neponovljiv rezultat svog glavnog političkog uzora - Slobodana Miloševića...

OB
-obrisani-
21:35 04.04.2011.

heheehehehehe inace to je bio moguce samo u komunizmu hehehehehehehe, sad je moguce kod muslimana heheheeheheh

CI
cici14
22:08 04.04.2011.

He he To je demokracija! To je tako kad narod voli vođe. Mamu mu j., tko je zajebao ovih 0.5%, da mi ga je znati? Naravno, sutra vijest, \"Borat u tenku ruši demokratski izabranu vlast.\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije