Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brže reakcije

Navika žvakanja žvakaćih guma dobra je za mozak

Žvakaća guma
Thinkstock
05.02.2013.
u 10:03

Žvakanje uvijek pojačava razmišljanje i opreznost, a prema studiji, reakcija onih koji žvaču žvakaće brža je čak za 10 posto

Iako su podijeljena mišljena o ovoj navici,znanstvenici su došli do novih saznanja da je žvakanje žvakaćih guma dobro za mozak.

Žvakanje uvijek pojačava razmišljanje i opreznost, a prema studiji, reakcija onih koji žvaču žvake brža je za deset posto brža.

U istraživanju nacionalnog instituta za radiološku znanost u Japanu tvrdi se da se čak osam zona mozga aktivira tijekom žvakanja, a jedna od teorija nudi objašnjenje kako se povećava uzbuđenje i dovodi do privremenog poboljšanja protoka krvi u mozgu.

Tijekom istraživanja volonteri su imali određene zadatke koje su trebali odraditi za vrijeme žvakanja, a istodobno im je sniman mozak kako bi se uvidjelo koja se područja aktiviraju. Testiranje je trajalo pola sata, a sudionici su pritiskali tipke desnim ili lijevim palcem kao odgovor u kojem smjeru se nalazi strelica na ekranu.

Rezultati su pokazali da su osobe koje nisu žvakale žvakaću gumu reagirale za 545 milisekundi, dok je onima koji su žvakali trebalo 493 milisekunde. Utvrđeno je da su najaktivnije bile regije mozga za pokret i pažnju.

 

Komentara 3

JS
ja sam gladan
10:29 05.02.2013.

Od sada treba slučajnom premijeru dati da žvače. Morti bu pametniji, ali više koristi očekujem da će, kad žvače, manje gluposti trabunjati!

QQ
qqq
10:28 05.02.2013.

Problem je što se više ne mogu kupiti žvake bez aspartama (umjetnog šećera) koji je dokazano štetan. Ali zato je Vlada donijela novi Pravilnik kojim je na listu zabranjenih dodataka prehrani stavila Steviu, biljku koja je 100 puta slađa od šećera, nema kalorija i nije štetna za razliku od aspartama. Bravo.

PO
portugisac
10:33 05.02.2013.

"Navika žvakanja kaogume dobra je za mozak" Čudno a ja sam ih dosta sreo, tupih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije