Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
70. obljetnica saveza

NATO i Rusija: Od Partnerstva za mir do partnera za rat

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
04.04.2019.
u 19:36

Širenje NATO-a na istok Moskva je protumačila kao ulazak u svoje političko dvorište

Ministri vanjskih poslova država članica NATO-a okupili su se jučer i danas u Washingtonu kako bi obilježili 70. godišnjicu postojanja vojnog saveza. Saveza koji do prije samo desetak godina gotovo da više nije ni imao smisla i svrhe postojanja, a danas je ponovo bitan i aktualan upravo kao i na vrhuncu hladnog rata. U to je vrijeme glavni, ako ne neprijatelj, a ono potencijalni suparnik bio SSSR, danas je to Rusija.

Interesi se sudaraju

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg objavio je kako će tijekom razgovora ministara upravo odnosi s Rusijom imati najvažnije mjesto. Nikoga to ne začuđuje imajući na umu kako su u posljednjih dvadesetak godina Rusija i NATO od relativno bliskih partnera prerasli u suparnike na globalnoj političkoj i vojnoj sceni čiji se interesi isprepleću i sudaraju na cijelom nizu političkih, ali i vojnih bojišnica, od Ukrajine i Sirije do Venezuele.

Video - Proslava obljetnice članstva: NATO pruža Hrvatskoj dugoročnu sigurnost

Vladimir Putin
1/26

Netom nakon raspada SSSR-a i osnivanja Ruske Federacije, u vrijeme dok je u Kremlju vladao Boris Jeljcin, odnosi Moskve i NATO-a bili su prilično bliski. U to je vrijeme Rusija čak bila i dio Partnerstva za mir, svojevrsnog pretpristupnog programa za članstvo u vojnom savezu koji je u tom trenutku bio bez “potencijalnog suparnika” koji je svakom vojnom savezu neophodan za funkcioniranje. Vrijeme rađanja Ruske Federacije NATO je iskoristio za dublje prodiranje prema ruskim granicama. U savez nisu primljene samo države poput Rumunjske, Bugarske ili Poljske, koje su nekoliko godina prije toga još bile članice danas nepostojećeg Varšavskog pakta, već je u NATO primljeno i nekoliko država koje su bile članice SSSR-a, odnosno baltičke zemlje, što je Moskva vidjela kao ulazak u svoje geopolitičko dvorište.

Sličan, prijateljsko-partnerski odnos NATO-a i Rusije nastavljen je i u prvim godinama Putinove vladavine. I to sve do trenutka kada su u Moskvi, ali i diljem Rusije 2011. organizirani prosvjedi protiv Putina koji su, prilično je izvjesno, potajno podržani sa zapada. U tome trenutku počelo je distanciranje Rusije od vojnog saveza koji je, prema procjenama Moskve, planirao oslabiti Rusiju koliko god je to moguće. Rusija počinje s ubrzanom obnovom vojnih kapaciteta i postrojbi, ponovnom izgradnjom vojske, da bi napokon 2014. izbila na svjetsku vojnu scenu angažmanom u Siriji. Na strani sirijskog predsjednika Assada, kojega su Zapad i NATO željeli skinuti s vlasti.

Propagandno-hladni rat

Danas su odnosi Rusije i NATO-a prilično hladni, a ponekad i na rubu otvorenog sukoba, baš kao što su bili u trenutku kada je Turska, bitna članica NATO-za, srušila ruski borbeni zrakoplov koji se nalazio u misiji iznad Sirije. Strateški bombarderi i jedne i druge strane ponovo lete uz zračni prostor “onog drugog”.

Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL

Bruxelles (misleći pri tome na sjedište NATO-a) i Moskva odavno više ne vjeruju jedni drugome. S jedne strane, Rusija ubrzano gomila svoj arsenal, razvija nove sustave, locira svoje postrojbe u Venezueli daleko od ruskih granica, ali u predvorju SAD-a. S druge strane NATO je, barem podrškom, prisutan u Ukrajini, Gruziji, zemljama koje Moskva vidi kao svoju zonu utjecaja. I Washington i Moskva napustili su nedavno sporazum o ograničavanju raketa srednjeg dometa i sada zveckaju oružjem.

Danas je u jeku ne vojni, ali propagandni rat između dva tabora. Na Zapadu se demonizira Vladimir Putin, sličan “tretman” prolaze SAD i zapadne zemlje u ruskim medijima. I nema nikakve sumnje da su “glavni neprijatelji” ponovo definirani i u očima NATO -a i u očima Moskve. Zveckanje oružjem se i dalje nastavlja, s nadom da oružje neće biti doista upotrijebljeno.

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar superhik74
superhik74
14:01 06.04.2019.

Nikakvog rata izmedju sjevernoatlanske teroristicke organizacije i Rusije nece biti, to je samo plasenje populacije kako bi im trgovci oruzja uvalili sto vise novog oruzja. Prvi generalni sekretar te organizacije ju je odavno definirao kao : "NATO je tu da drzi Ameriku u Europi, Ruse van Europe and Njemacku okupiranu." Time je sve receno i u 70 godina se nista nije promjenilo.

DA
dair
20:13 04.04.2019.

kad je Rus bombardovao neku državu radi nepogodnog predsednika ?

MI
midea
21:36 04.04.2019.

puna podrška Rusiji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije