Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVNA NABAVA

Natječaj nužan za nabave vrednije od 200.000 kuna

Vlada (1)
Patrik Macek/PIXSELL
14.10.2013.
u 19:29

Prag je dosad bio 70.000 kuna, čime je Hrvatska bila najrestriktivnija zemlja u regiji i Europskoj uniji. U Austriji i Slovačkoj, na primjer, prag je 35.000 eura

Zakon o javnom nabavi mijenja se, a prema neslužbenim informacijama, o njemu će se raspravljati na užem kabinetu Vlade u srijedu.

Sporan je bio, naime, članak 68. koji je ostavljao pravo naručiteljima javne nabave da sami odlučuju mogu li na natječajima sudjelovati tvrtke koje su u procesu predstečajne nagodbe. Taj će se članak izmijeniti i ubuduće će se tvrtke u predstečajnom procesu moći natjecati na javnim natječajima ravnopravno s drugim tvrtkama.

Dosad se događalo da su tvrtke u predstečajnoj nagodbi bile izbačene iz nekih natječaja i time bile u nepovoljnijem položaju od drugih poduzeća. Zakon se mijenja i u dijelu koji regulira najnižu cijenu narudžbe za koju je nužno otvoriti javni natječaj. Dosad je to bilo 70.000 kuna, čime je Hrvatska bila najrestriktivnija zemlja u regiji i Europskoj uniji.

Za sve vrste narudžbi prag se diže na trostruko veću razinu – oko 200.000 kuna – što odgovara prosjeku drugih zemalja EU. Naime, Austrija i Slovačka imaju prag oko 35.000 eura, a za građevinske radove koji su u pravilu veće vrijednosti prag će biti nešto viši.

>> \"O javnoj nabavi bi se moglo napisati stotine tragikomedija\"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije