Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon poplava

Nastava u obnovljenoj školi u Gunji: Radilo se i po tri smjene

gunja škola
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/7
08.09.2014.
u 13:15

Prema riječima ravnatelja Stipice Mišure, škola je spremna i opremljena za novu školsku godinu

Okupljanjem učenika, roditelja i nastavnika u atriju škole danas je i u OŠ Antuna i Stjepana Radića u Gunji započela redovita školska godina. U svega 38 dana rada, i 89 dana od 16. svibnja kada je održan zadnji školski dan prije poplava koje su uslijedile dan poslije, izvoditelji radova uspjeli su završiti planirane građevinske radove što je većina smatrala neizvodivim.

Na ovaj način ispunjeno je i obećanje koje je premijer Zoran Milanović dao učenicima, roditeljima i zaposlenima kada je rekao da će škola biti obnovljena do prvoga dana škole. Da bi se u tome uspjelo izvođači radova radili su u tri smjene pa i vikendima. Rezultat svega je da je cijela škola renovirana te da je napravljeno i niz radova koji nisu ni planirani u početku. Zamijenjene su i električne i vodovodne instalacije, uvedeno plinsko grijanje, riješeno je i pitanje oborinskih voda, Internet i wireless su provedeni u cijeloj školi, a osigurano je i mnogo nove opreme koja još pristiže. Biti će postavljeni novi računari kao i razna druga informatička oprema. Jedan od donatora osigurao je i mikro senzore koji će biti postavljeni po školi, a koji će bilježiti kvalitetu zraka i njegovu vlažnost. Radi putovanja i činjenice da domovi većine učenika nisu obnovljeni osiguran je i dodatni nastavni rad od tri sata, gdje će s njima raditi njihove učiteljice, učitelji, nastavnice, nastavnici i volonteri UNICEF-a. Za prošlogodišnje odlikaše pripremljene su i posebne nagrade, 12 učenika primat će stipendiju.

U planu je i nabavka bicikala za učenike kojima je put do škole malo duži.

– Sve učionice su svježe oličene i pripremljene za nastavu. Većina opreme je pristigla ali za nekoliko učionica dolazit će u hodu preostali dio. I voda u školi je ispravna te se može piti, rekao je ravnatelj škole Stipica Mišura. Učenike škole dočekali su novi udžbenici koje je za sve učenike osigurao grad Zagreb kao i školski pribor koji su osigurali brojni donatori. Učenici će imati i besplatnu užinu kao i organiziran prijevoz do mjesta gdje trenutno borave sa obiteljima.

Prema najavama 15. rujna biti će otvorena informatička učionica budućnosti koja će biti jedna od osam takvih učionica uopće u Hrvatskoj. 26. rujan je Dan D. u školi kada će biti organizirano druženje sa svim donatorima koji su na bilo koji način pomogli obnovu škole ali i gostovanje Parnog valjka koji će školi donirati tehniku opremu.

- Sve je lijepo i novo. Škola je ljepša nego prije poplave, rekao je Jakov Farago koji je krenuo u peti razred. Dodao je i da se nada kako će uskoro i njihov obiteljski dom biti obnovljen jer trenutno on i njegova obitelj žive u radioni u dvorištu obiteljske kuće koja se treba rušiti. I zaista, svega par metara od škole nalazi se kontejnersko naselje gdje je smješteno mnogo djece čiji domovi nisu obnovljeni. Desilo se upravo ono što su mnogi govorili da će se desiti, a to je da će djeca imati obnovljenu školu ali ne i domove gdje mogu boraviti. Jakov je najavio i kako Studio kreativnih ideja iz Gunje radi na snimanju filma o poplavi koji će biti uskoro prezentiran. Katica Marojević Salkić, čiji sin Sanjin je krenuo u treći razred, kaže kako nije očekivala da će radovi bti na vrijeme završeni. – Izgledalo je strašno kada se voda povukla ali uspjeli su. Svaka im čast.

U unutrašnjosti se ne vidi ni jedan trag poplavi. Malo je tko to očekivao, kaže Katica. Očekuje kako će nastavnici imati obzira prema učenicima od kojih su mnogi proživjeli traumu. – Kada gledam djecu izgleda sve ok, kao da ništa nije niti bilo. Međutim, prilikom nedavnog rasta Save vidjelo se da su se uplašili. Iskreno, poslije svega niti meni nije bilo svejedno, kaže Katica. Zadovoljna viđenim prilikom otvaranja obnovljene škole je i profesorica engleskog jezika Senka Klišavić koja je prilikom jedne od posjeta premijera Milanovića ukazala mu na činjenicu da se škola ne obnavlja pa čak niti ne spominje.

– I danas bi to ponovila. Rekla sam mu kakvo je trenutno stanje. Sada, kada se uspjelo obnoviti sve, mogu premijeru i izvođačima radova čestitati na učinjenome i reći da je obećanje ispunjeno. Škola u Gunji primjer je da se može ali i primjer kako se treba raditi obnova svih poplavljenih područja, istakla je Klišanac. Prema očekivanjima ovu školsku godinu u Gunji pohađat će oko 310 učenika među kojima je i 40-ak prvašića. Iako je školska godina krenula obnova škole nastavlja se i dalje. Obnavlja se školska sportska dvorana dok će se u proljeće vjerojatno početi raditi obnova fasade iz vana koja je ostavljena neobnovljena kako bi se zidovi još sušili.

Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

>>U županjskoj Posavini u tijeku obnova 660 kuća

Komentara 2

IS
Iszrian
14:16 08.09.2014.

A večina novih kuća se još nije počela graditi.

OB
Objektivno...
15:38 08.09.2014.

Zašto Hrvatski Crveni križ ne stavi na oglasnu ploču Općine Gunja tajni ugovor o zvanju 060 9011 koji je pod tajnim uvjetima sklopio sa privatnim poduzetnikom iz Zagreba?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije