Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALARMANTNO Rezultati istraživanja Save the Children Velike Britanije

Nasilništvu u BiH bilo izloženo svako dijete

19.12.2008.
u 23:00

Na prvom sastanku radne skupine za prevenciju nasilja u okviru projekta “Prevencija nasilja koje uključuje djecu i promocija poštivanja različitosti u BiH kroz obrazovni sustav” predstavljeni su glavni rezultati istraživanja koje je proveo Save the Children Velike Britanije. Istraživanja su provedena o trenutnoj zastupljenosti nasilja u školama u BiH, razlozima koji dovode do manifestiranja nasilja te o postojećim mehanizmima prevencije i reagiranja na slučajeve nasilja.

Nasilno ponašanje
U istraživanju je sudjelovalo više od 600 djece iz cijele BiH, kao i veliki broj roditelja, nastavnika i drugog školskog osoblja, stručnjaka iz centara za socijalni rad i zdravstvenih djelatnika. Istraživanje je pokazalo da je 72 posto djece više puta u životu bilo izloženo nasilnim oblicima ponašanja, 42 posto djece je vršilo neki oblik nasilja, dok 23,5 posto djece svakodnevno trpi neki oblik nasilja.

Prevencija i reagiranje
Više od 80 posto djece bilo je tijekom života svjedokom neke vrste nasilnog ponašanja u svojoj neposrednoj okolini, a ustanovljeno je da su ta djeca sklonija i sama češće vršiti nasilne oblike ponašanja.

Usprkos poraznim nalazima, odgovarajući sustavi reagiranja na slučajeve nasilja u BiH još uvijek ne postoje.

Radna skupina za prevenciju nasilja radit će na identifikaciji načina prevencije i mehanizama reagiranja na nasilje kroz osnovnoškolski obrazovni sustav u BiH, tj. kroz uvođenje sadržaja za prevenciju nasilja u školske planove i programe svih osnovnih škola u državi. Radna skupina sastoji se od relevantnih predstavnika vlasti (ministarstava prosvjete, zdravstva, socijalne skrbi, unutarnjih poslova), nevladinog sektora i akademske zajednice.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije