Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaslužna za otkriće

Naša znanstvenica otkrila: Afrički kvasac nada za lijek protiv raka

laboratorij
DPA/PIXSELL
23.01.2013.
u 20:00

Zagrepčanka Iva Tolić Norrelyke zaslužna je za otkriće koje će postati temelj za nove i drugačije lijekove protiv raka, neplodnosti i neurodegenerativnih bolesti

Hrvatska znanstvenica, 38-godišnja Zagrepčanka Iva Tolić Norrelyke zaslužna je za otkriće koje će postati temelj za nove i drugačije lijekove protiv raka, neplodnosti i neurodegenerativnih bolesti, pišu 24sata.

Na Institutu Max Planck u Dresdenu Tolić Norrelyke otkrila je da nitasti proteini, koji su odgovorni za diobu kromosoma na dvije identične polovice, ne rastu izravno prema središtu kromosoma nego u vrtnji trepere oko središta kromosoma. Znanstvenica je promatrala u stanicama afričkog kvasca kako mikrotubuli uspostavljaju kontakt sa središtem kromosoma, a u istraživanju je sudjelovao i Nenad Pavina s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

To otkriće bit će iznimno važno za razvoj novih terapija protiv raka. Istraživali smo stanice kvasca jer su one dobar model za istraživanje diobe. Sad kad znamo novi mehanizam vezan uz diobu stanica, ispitat ćemo do koje mjere to vrijedi i za ljudske stanice – kazala je znanstvenica.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentara 8

OB
-obrisani-
21:26 23.01.2013.

Sve je to šarena laža! Najvažnija je pravilna prehrana sa što manje termički obrađenih bjelančevina. Tako jetra ne treba neutralizirati previše toksina i organizam je zdrav do duboke starosti. U suprotnomu, prehrana prepuna aditiva, otrova i hormona truje organizam kojioji na kraju gubi bitku s boleštinama.

DE
dejure
22:25 23.01.2013.

...i naravno, sve se to odvija po biološkim božjim programima zapisanim u DNK dugačkim zavojitim molekulama ......

OB
-obrisani-
20:42 23.01.2013.

Gersonovo cudo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije