Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASA
Povratak na članak

NASA lansirala raketu Ares I-X

Jedan od aspekata projekta je testiranje triju velikih padobrana promjera gotovo 46 metara, teških po jednu tonu, najvećih raketnih padobrana ikada proizvedenih. Padobrani su od velike važnosti jer trebaju osigurati siguran pad motora rakete koji se na određenoj visini izbacuje automatski.

Komentari 2

SU
susadusk
18:30 28.10.2009.

Povratak na rakete znaci stednja. Ako se uzme da su u medjuvremenu rijesena mnoga poboljsanja i nova goriva, ispada da se trosi puno manje novaca po kg tereta s jednom takvom raketem nego sa space shulteom. Nakon iskustva sa gradnjomm svemirskih stanica i shuttleom, jasno je da se u orbitu mogu lansirati dijelovi-moduli svemirskog broda koji ce se gore sastaviti za letove prema mjesecu i Marsu. Vazno je pri tome da se pogonski dio rakete moze ponovo koristiti, zato i isprobavanje novih padobrana. Danasnji space shuttle je isluzen i preskup, a za novi trenutno nema dovoljno novaca makar projekti postoje, tako da je nova raketa dobro rjesenje u nastavku istrazivanja svemira

VL
HO
homonovus
10:09 29.10.2009.

Koja nova raketa? Pa ovo nije ništa drugo nego uzeta jedna od dvije rakete sa space shuttle-a, na koju je našarafljen teret...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.