Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASA

NASA lansirala raketu Ares I-X

Ares X-1
AFP
28.10.2009.
u 17:38

Jedan od aspekata projekta je testiranje triju velikih padobrana promjera gotovo 46 metara, teških po jednu tonu, najvećih raketnih padobrana ikada proizvedenih. Padobrani su od velike važnosti jer trebaju osigurati siguran pad motora rakete koji se na određenoj visini izbacuje automatski.

NASA je lansirala raketu Ares I-X nakon nekoliko neuspjelih pokušaja zbog loših vremenskih uvjeta. Nova misija, u koju je uloženo 445 milijuna dolara, početak je povratka na Mjesec. Naime, novom se tehnologijom želi zamijeniti stari svemirski brod veæ sljedeće godine. No, moguće je da Amerikanci neće moći realizirati vlastite projekte sve do 2015. godine. Pretpostavlja se da će se američke ekipe do tada pridruživati Rusima u zajedničkim misijama ispitivanja Mjesečeve površine.  
 
Jedan od aspekata projekta je testiranje triju velikih padobrana promjera gotovo 46 metara, teških po jednu tonu, najvećih raketnih padobrana ikada proizvedenih. Padobrani su od velike važnosti jer trebaju osigurati siguran pad motora rakete koji se na određenoj visini automatski izbacuje.
 
Najnoviji pothvati američke svemirske agencije odvijaju se u vrlo teškom trenutku jer još nije jasno koliko će se sredstva izdvojiti za daljnji NASA-in rad. Nezavisna komisija procijenila je da se za pokrenuti program izdvaja previše novca te da se čini neisplativim. Komisija je Bijeloj kući predložila da se NASA-in pothvat izgradnje međunarodne svemirske postaje produlji do 2020. godine.

Ključne riječi

Komentara 2

SU
susadusk
18:30 28.10.2009.

Povratak na rakete znaci stednja. Ako se uzme da su u medjuvremenu rijesena mnoga poboljsanja i nova goriva, ispada da se trosi puno manje novaca po kg tereta s jednom takvom raketem nego sa space shulteom. Nakon iskustva sa gradnjomm svemirskih stanica i shuttleom, jasno je da se u orbitu mogu lansirati dijelovi-moduli svemirskog broda koji ce se gore sastaviti za letove prema mjesecu i Marsu. Vazno je pri tome da se pogonski dio rakete moze ponovo koristiti, zato i isprobavanje novih padobrana. Danasnji space shuttle je isluzen i preskup, a za novi trenutno nema dovoljno novaca makar projekti postoje, tako da je nova raketa dobro rjesenje u nastavku istrazivanja svemira

HO
homonovus
10:09 29.10.2009.

Koja nova raketa? Pa ovo nije ništa drugo nego uzeta jedna od dvije rakete sa space shuttle-a, na koju je našarafljen teret...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije