Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luka Burilović

'Naš cilj je prelazak na dobrovoljno članstvo, ali postupno, odnosno dok povećamo vlastite prihode'

Luka Burilović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
19.11.2015.
u 13:36

Predsjednik HGK odgovorio je na u zadnje dane opet tražene reformu od strane MOST-a oko ukidanja članarina u HGK.

Na održanoj skupštini HGK predsjednik Komore Luka Burilović odgovorio je na u zadnje dane opet tražene reformu od strane MOST-a oko ukidanja članarina u HGK.

- Naš cilj je prelazak na dobrovoljno članstvo, ali postupno, odnosno dok povećamo vlastite prihode. Zato nam je potrebno prijelazno razdoblje. Kada vlastiti prihodi budu na razini od oko 50 do 70 posto onda bi mogli govoriti o ukidanju - rekao je Burilović. Nije mu niti jasno zašto se stalno govori o ukidanju članarine u HGK i HOK, iako imamo u zemlji 27 komora i članarina u HGK je pri tome najniža. Oko 97 posto članova HGK plaća članarinu od 42 kuna, a za uzvrat dobe puno više, a na novim angažmanima Komora i stalno radi, a u cilju povećanja izvoza. Tako je Burilović najavio otvaranje ureda u Šangaju sljedeće godine, te još nekih.

- Radom ćemo dokazati za zavređujemo postojanje institucije koja će obilježiti 163 godine postojanja i da je ne treba uspoređivati s radom u prošlosti, jer dok sam ja na čelu, kriminala ovdje neće biti - poručio je Burilović. 

Spomenuo je kako mnoge nama susjedne zemlje još uvijek imaju obvezno plaćanje članarina komorama te da također pokušavaju dulje vrijeme izaći iz tog modela. Čak i Turska koja je došlo na razinu vlastitih prihoda od oko 80 posto, još uvijek nije ukinula članarinu. 

>> Zahtjev predsjednice, HAZU i HGK: Nova vlada mora produljiti radni vijek

Komentara 24

BA
barbarakepec
15:14 19.11.2015.

Ukidanje obveznog clanstva znaci privilegiranost automatski samo jednog mdijela gospodarstva. Privilegirani bi bili jos privlegiraniji... bolje clanstvo u hgk nego vladavine todorica i vlahusica

TE
tess1810
15:10 19.11.2015.

kaj god kaj pričal činjenica je da su ovi novi kaj su došli nekaj i napravili. treba ljudima dat šansu.za sad im nejde loše

PE
Petr@
15:23 19.11.2015.

Ovu komoru gase već 20 god, da su ju mogli ugasiti i da ne treba privrednicima već bi se to napravilo... mislim da se politicke elite trebaju ostaviti institucija a ko ne radi dobro put remetinec

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije