Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lakušija kod Pleternice

Napuštene koze u potrazi za hranom obrstile sve usjeve

koze
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
05.07.2016.
u 21:50

Vlasnik je prije dva mjeseca završio u zatvoru, no poručio je kako ga za životinje baš briga i da mogu i uginuti

U Lakušiji kod Pleternice već je dva mjeseca stado od 180 koza napušteno i prepušteno sebi jer je vlasnik otišao u zatvor gdje služi dvogodišnju kaznu. Od tada traje noćna mora za mještane jer životinje u potrazi za hranom prave velike štete na usjevima. U međuvremenu su zatvorene u dvorište i staju, ali počele su ugibati. Zbog zasad nepoznatog razloga uginulo je najmanje pet koza. Napuhane lešine leže na suncu i vrućini pa se iz dvorišta širi užasan smrad.

Mještani su zvali sanitarnu službu, ali još uvijek nitko nije došao po lešine pa se boje širenja zaraze.

– Često navratim da provjerim kakva je situacija s kozama, priskočim i pomognem koliko mogu iako nemam puno vremena. O kozama se više brinuo moj otac, ali on je sada u bolnici – kaže Željko Čačić.

Očajni stanovnici Lakušije ni sami više ne znaju što da rade. U početku su kozama sami donosili vodu i sijeno, ali sveobuhvatna akcija zbrinjavanja ne može se napraviti bez sudskog odobrenja. Nekima su životinje obrstile sve usjeve koji su im se našli na putu.

Uz Željka, o kozama se najviše brine susjed Dragan Paić, kojemu su životinje odmah po odlasku vlasnika provalile, pojele ječam i uništile njivu. – Neki dan, kada je bila ona velika vrućina, iz bunara sam izvukao i donio im 500 litara vode. Jako sam se napatio. Popravio sam i ogradu da ne mogu izlaziti iz dvorišta. U suprotnom, pojele bi mi sav urod – kaže Paić.

Veterinarska služba obavila je nadzor, markirala koze, izvadila uzorke krvi i odnijela ih na analizu. Utvrđeno je da su životinje u jako lošem zdravstvenom stanju. Trošak zbrinjavanja trebala bi snositi jedinica lokalne samouprave, ali nije točno propisano kako.

Požeški Općinski sud odbio je zahtjev Grada Pleternice da uđe u posjed i zbrine napušteno stado. Ipak, rješenje se nazire. – U obrazloženju suda navodi se kako mi nismo stranka u sporu i kako se to ne može riješiti tako. Međutim, dobila sam informaciju da će nadležne službe podnijeti optužni prijedlog protiv vlasnika jer ne skrbi o životinjama. Kada taj proces završi, koze bi mu trebale biti oduzete i postati državno vlasništvo – kazala je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Za preuzimanje skrbi o kozama zainteresirano je više farmi i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ali najprije treba riješiti papirologiju. Do tada, Grad će nastaviti dovoziti hranu i vodu napuštenim kozama. Vlasnik je iz zatvora navodno poručio da ga nije briga za koze i da, što se njega tiče, mogu sve uginuti.      

>> Hrvatska vatrogasna zajednica u kampanji "Ugasimo neodgovornost"

Komentara 3

OK
okvarbudovič
11:03 06.07.2016.

koze nek idu na drzavne jasle,ako im se drzava pobrinula za gazdu vrjeme je i da se pobrine za sirote zivotinje.

AN
AnarhoSpliff
13:28 06.07.2016.

Nevjerovatno

KU
kunigunda
00:36 07.07.2016.

nevjerojatno kozojebci u večernjem mi izbrišu sadržaj bez veze a onda napišu da nema sadržaja majmuni evo vam sad sadržaj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije