Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA – HRVATSKA

Napolitano skratio boravak u RH, odgođen njegov posjet Puli

Mesić i Napolitano
13.07.2011.
u 10:02

Napolitano u četvrtak stiže u službeni posjet Hrvatskoj, ali u petak neće posjetiti Pulu

RIM – Predsjednik Republike Italije Giorgio Napolitano skratit će na samo jedan dan posjet Hrvatskoj zbog situacije u Italiji, gdje bi u petak parlament trebao prihvatiti plan poravnavanja državnog proračuna s rezovima od 47 milijardi eura do 2014. godine. Napolitano, zajedno s ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem, posjetit će Hrvatsku 14. srpnja na poziv hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Zapravo Napolitano uzvraća službeni posjet Italiji bivšeg hrvatskog predsjednika Republike Stjepana Mesića koji je bio u Rimu 13. studenoga 2009.

U priopćenju Quirinala, sjedišta talijanskih predsjednika, kaže se da će Josipović i Napolitano ponajprije razgovarati i skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju nakon što se pregovori za hrvatski pristup zaključe te o bilateralnim odnosima i međunarodnoj situaciji. Napolitano će se sastati i s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem i premijerkom Jadrankom Kosor.

Talijanski šef države trebao je biti u Hrvatskoj i u petak 15. srpnja, kad je trebao posjetiti Pulu, gdje je pripreman i koncert u njegovu čast. No, Napolitano će se vratiti odmah u Rim zbog “obveza vezanih uz prihvaćanje državnog proračuna i složene situacije koja iz toga proizlazi”, doznaje se u Quirinalu. Šef države treba potpisati dekret koji će parlament prihvatiti u petak, ali i nakon toga političko stanje u Italiji neće biti mirno. Oporbeni lijevi centar najavio je da će poduprijeti vladin proračun, premda se s njime ne slaže i htio bi uvesti neke izmijene, samo da bi se zaustavile burzovne spekulacije s dionicama talijanskih tvrtki, banaka te obveznicama talijanske države. Predviđa se i da će biti smjena u Berlusconijevoj vladi. Oporba, pak, traži Berlusconijevu ostavku. Poduprijet će vladin proračun kako bi se stabiliziralo stanje na financijskim tržištima, ali zauzvrat traži Berlusconijevu ostavku jer drži da je premijer uzrok nestabilnosti.

Kada se govori o talijanskoj financijskoj krizi, onda se treba znati i da je ona spekulativna, a ne stvarna, jer Italija proizvodi četiri posto ukupnog svjetskog bogatstva i sedma je na svijetu po industrijskoj proizvodnji i BND-u. Ima velik državni dug, odnosno troši 120 posto godišnjeg BND-a, pa do 2014. treba poravnati taj debalans. Političko-ekonomska situacija u Italiji nema mnogo presedana pa je razumljivo i da se, također bez mnogo presedana, odgodi posjet šefa države jednom gradu u kojem je već bilo sve pripremljeno za važan događaj.

Napolitano i Josipović trebali bi u četvrtak u Zagrebu zajednički obznaniti odgodu odlaska talijanskog predsjednika u Pulu. Napolitano će naknadno otići u Pulu, vjerojatno 3. rujna. Do tada bi se, kako se očekuje, vruće stanje u talijanskoj politici trebalo malo ohladiti na ljetnom suncu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije