Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napokon oporavak

Napokon završila recesija! Očekuje se rast BDP-a do +2 posto

\'lidl zagreb 08.11.2007 ...lidl...kupovina...shopping...  Foto:Antonio Bronic\'
Antonio Bronić/Pixsell
04.01.2011.
u 23:20

Trgovci iznimno zadovoljni potrošnjom u prosincu – blagdanska prodaja porasla najmanje pet posto, otprilike pola milijarde kuna.

Nakon duga 23 mjeseca, konačno je završila recesija u Hrvatskoj, koja je bila najžilavija u cijeloj regiji! Tehnički je recesija završila još u 3. tromjesečju 2010. kada je BDP porastao 0,2 posto, nakon šest kvartala konstantnog i velikog pada, no najnoviji podaci o blagdanskoj potrošnji, koja je najmanje 5 posto veća u odnosu na prosinac 2009., a potrošnja je jedan od bitnijih čimbenika hrvatskoga BDP-a, pokazuju da je prosinac bio mjesec od kojeg recesija više ne stanuje u Hrvatskoj.

U plusu od 4 do 25%

Naime, trgovački centri i maloprodajni lanci u proteklom su blagdanskom vremenu imali rast prodaje između 4 i 25 posto u odnosu na isto razdoblje 2009.

– Iznimno smo zadovoljni poslovanjem u prosincu ove godine. West Gate je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana zabilježio povećanje prometa između 20 i 25%, odnosno 10-postotno povećanje u broju posjetitelja u odnosu na isti mjesec 2009. – kazao je Stjepan Iveljić, direktor West Gatea.

>>Nakon dvije godine Gaussova krivulja BDP-a u plusu

I drugi veliki trgovački centar City Center One osjetio je blagdansku euforiju.

– Prema prvim i neslužbenim informacijama koje imamo od naših partnera, promet u prosincu bit će najmanje 5 posto veći nego u prosincu 2009. – kazala je Vlatka Svedružić iz marketinga i odnosa s javnošću City Centera One.

U najvećem maloprodajnom lancu Konzumu također je rasla prodaja.

– Konzum je ostvario veću prodaju tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. U prosincu je prodaja Konzuma porasla 4 posto, a u cijeloj 2011. očekujemo rast 7 posto – kazala je Anja Linić, direktorica korporativnih komunikacija Agrokora.

U prosincu 2009. građani su potrošili 10 milijardi kuna, a u HGK najavili su da će se prodaja i ovoga prosinca zadržati na istoj razini. No čini se, na osnovi rezultata najvećih trgovačkih centara, da je u ovom prosincu prodaja skočila najmanje pet posto. Bio bi to rast od 500 milijuna kuna u odnosu na prosinac 2009., ali i dalje znatno manje od 11 milijardi kuna iz prosinca 2008., kada je recesija tek zakucala na naša vrata.

Oporavak potrošnje, a trgovački centri očekuju rast prometa u 2011. između 3 i 15 posto, pozitivno će se odraziti na cijelo gospodarstvo.

Ugledni britanski list Economist u svojoj publikaciji "Svijet u 2011." najavio je rast BDP-a 2 posto, smanjenje nezaposlenosti i povećanje plaća. I analitičari RBA očekuju da bi ova godina trebala donijeti oporavak uz blagi rast BDP-a (1,5%).

EU daje novi impuls

– Vjerojatno već jesmo izašli iz recesije, ali do oporavka će doći tek kad se vratimo na razinu BDP-a prije početka krize. Ohrabruju me podaci o rastu maloprodaje u prosincu. U ovoj godini očekujemo rast BDP-a 1,6 posto, ali to neće biti značajniji oporavak – kazao je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Povećanje domaće potrošnje veseli i neovisnog ekonomista Damira Novotnyja koji očekuje rast BDP 0,2% u 4. tromjesečju 2010. te gospodarski rast u ovoj godini između 1 i 1,5 posto.

– Zahvaljujući rastu domaće potražnje i jačanju izvoza, očekujem potpunu stabilizaciju glavnih makroekonomskih pokazatelja, osim zaposlenosti. Novi impuls zbog ulaska u EU 2012. značit će i veći rast BDP-a – zaključio je Novotny.

Stručnjaci složni – najveći problem rast nezaposlenosti

Ljubo Jurčić: Sve nam ovisi o EU, vremenu i urodu
Ekonomist Ljubo Jurčić smatra da će BDP u 2011. biti na razini iz 2010.

– Može biti -0,5, +0,5 ili -1 ili +1%, sve ovisi o Europljanima, vremenu u Hrvatskoj, poljoprivrednom urodu... – zaključio je Jurčić.

Marko Škreb: Sve će biti puno jasnije potkraj 1. tromjesečja
Glavni ekonomist PBZ-a Marko Škreb u analizi je kazao da će prvi mjeseci reformirane vlade biti ključni za cijelu godinu i za srednji rok, a kraj 1. tromjesečja bit će zadnje prolazno vrijeme kada će biti jasno je lu sadašnji optimizam opravdan.

Z. Živković Matijević: 
Nema oporavka državne potrošnje
Glavna analitičarka RBA Zrinka Živković Matijević u analizi RBA tvrdi da nema osnove za rast državne potrošnje, a nema ni naznaka oporavka investicijske aktivnosti. U RBA očekuju da bi veće stope rasta BDP-a trebale biti zabilježene u drugoj polovici 2011. godine.

Zdeslav Šantić: Nova radna mjesta tek u drugoj polovici 2012.
Glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić zabrinut je očekivanim nastavkom povećanja nezaposlenosti i u ovoj godini.

– BDP je u 2010. pao na razinu iz 2006. Nova radna mjesta otvorit će se tek u drugoj polovici 2012. godini – kazao je Zdeslav Šantić.

Damir Novotny: Nužne su nam nove investicije u jesen
Neovisni analitičar Damir Novotny kaže da će veća potrošnja u prosincu gurnuti BDP u plus u 4. tromjesečju 2010. što će ublažiti pad na godišnjoj razini na 1,5 do 2 posto. Najviše ga zabrinjava pad industrijske proizvodnje i povećanje nezaposlenosti, koje će se zaustaviti tek u ljeto sezonskim zapošljavanjem, a u jesen su nužne nove investicije.

Ključne riječi

Komentara 277

GU
Gustavo
13:04 06.01.2011.

uvesti ćemo kineze i oni će raditi za šaku riže, a mi ćemo biti svi gazde

OB
-obrisani-
00:50 05.01.2011.

05.01.2011. u 00:47h evergreen je napisao/la: ... ever,mene ti minusi uopce ne tangiraju,dapace,onda znam da sam doticnog(doticne) \'dotaknuo\'..pa nek bjesne

MI
miso
00:11 05.01.2011.

Da sam znao da ta prokleta recesija ovisi o meni posudio bih još 10 kuna od prabake u penziji koju je zaradila u Njemačkoj i spiskao na deci mineralne vode, a ne bih pio onu iz slavine. Fuj, bljak (mislim na vodu, ne na članak).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije