Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje mladiću...

Nakon okončanja prvostupanjskih postupaka Haaški tribunal se gasi

ratko mladić (1)
Reuters/PIXSELL
14.04.2012.
u 14:45

Vijeće sigirnsoti UN preporučio je da Haaški tribunal okonča rad do kraja 2014., ali taj rok može biti produžen ovisno o trajanju započetih postupaka.

BEOGRAD - Haški tribunal neće zatvoriti vrata sve dok ne okonča prvostupanjske postupke protiv Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića - izjavio je u intervjuu Tanjugu predsjednik tog suda Theodor Meron koji je izabran i za predsednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma, tijela koje će naslijediti Tribunal i, kako objašnjava, biti zadužen za eventualne žalbene postupke u slučajevima trojice optuženih koji su najdulje bili haaški bjegunci.

Vijeće sigirnsoti UN preporučio je da Haaški tribunal okonča rad do kraja 2014., ali taj rok može biti produžen ovisno o trajanju započetih postupaka.

Meron je u izvješću Vijeću sigurnosti u prosincu prošle godine ocjenio kako bi prvostupanjski postupak protiv Karadžića mogao biti završen do kraja 2014. ali još ne postoji ni okvirni rok za okončanje suđenja Mladiću i Hadžiću. Rezidualni mehanizam je tijelo koje je osnovalo Vijeće sigurnosti UN i koje će naslijediti međunarodne sudove za bivšu Jugoslaviju i Ruandu i imaće dva ogranka koji će početi s radom 1. srpnja ove i 1. srpnja sljedeće godine. Meron je pojasnio kako će Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju imati mandat završiti sve prvostupanjske i žalbene postupke započete do 1. srpnja 2013. godine.

- No, ako neki prvostupanjski postupak pred MKSJ bude završen nakon 1. srpnja 2013. mogući žalbeni postupak u tom predmetu vodit će se pred Rezidualnim mehanizmom. Zbog toga, MKSJ će okončati prvostupanjske postupke protiv Mladića, Karadžića i Hadžića čak i nakon 1. srpnja 2013. Rezidualni mehanizam bi tada imao mandat voditi i okončati eventualne žalbene postupke u ovim predmetima - rekao je Meron.

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
17:23 14.04.2012.

Nema sanse da se ugasi kod toliko zlocina u svijetu.Svijet je dostigao tu tacku kada pravo vlada nad oruzjem,tako da ce taj sud samo da se transformise i promijeni ime u sluzbi dobrobiti covjecanstva i da usavrsava pravne metode kaznjavanja zlocina i izdizanja iznad lokalnih nacionalnih zakona. To je buducnost.A vise nema toliko velikih sila da to sprijece

TO
Toni50
22:14 14.04.2012.

Nakon okončanja prvostupanjskih postupaka Haaški tribunal se gasi .. Bolje to nego da se prasi !

FU
funkipuppi
15:28 14.04.2012.

Sud za jednokratnu upotrebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije