Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zoran Vakula

Nakon do sada gotovo nezabilježenog vremenskog poremećaja u kolovozu, slijedi nova promjena

Zagreb: Kišno popodne u metropoli
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
1/3
23.08.2022.
u 08:57

Idućih dana toplije bit će sve više sunčanih sati, a ponegdje će biti i vruće vrijeme. U kopnenom području uz dosta oblaka te povremenu mjestimičnu kišu, uglavnom u obliku pljuskova, koje može pratiti i grmljavina

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj kišni i svježi ponedjeljak, najhladniji dan ovog kolovoza, mnoge je podsjetio na jesen. Naime, najviša zabilježena temperatura zraka bila je niska kao rijetko kojeg 22. kolovoza u poznatoj povijesti mjerenja, nastavak tjedna i mjeseca ipak će potvrditi da ljeto još traje u svim dijelovima Hrvatske. Neće biti onako suho i vruće kako je prevladavalo ove godine, ali vjerojatno neće biti ni previše kišovito. Ipak u kopnenim područjima sve do četvrtka aktivnosti na otvorenom remetit će povremena mjestimična kiša. 

Ni u nastavku kolovoza ne možemo računati na sasvim stabilno vrijeme, ali će većinom bit sunčanije, a ponovno i iznadprosječno toplo, posebno u Dalmaciji i Jadranu. Tamo će biti i vruće uglavnom bez jačeg vjetra. Ipak sve do četvrtka treba računati na ponegdje jaku, na udare i olujnu buru i tramontanu, te promjenjivu naoblaku i lokalne pljuskove i grmljavinu. Ipak vjerojatnost za izraženije nevrijeme prema trenutnim pokazateljima ipak je mala, prenosi HRT vremensku prognozu Zorana Vakule. 

U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno do znatno oblačno, pri čemu prijepodne većinom oblačnije, uz češću, ali ne i obilnu kišu. Jutarnja temperatura zraka bit će slična temperaturi u ponedjeljak, od 15 do 17 stupnjeva Celzija, do najviše poslijepodnevne od oko 23, 24 stupnjeva.

I u središnjoj Hrvatskoj bit će oblačno i kišovito s malo nižim temperaturama, ali ipak nešto višim nego u ponedjeljak, od 20 do 23 stupnja. Jutro će biti svježe, između 15 i 17 stupnjeva, a djelomično razvedravanje možemo očekivati tek kasno poslijepodne.

Snažnija naoblaka onemogućit će znatnije noćno hlađenje i u gorju, dok će na sjevernom Jadranu dodatno rashlađivati bura i tramontana, često umjerene, ponegdje i jake, na udare i olujne, osobito u Velebitskom kanalu. Povremena mjestimična kiša vjerojatno će padati u unutrašnjosti. Ipak suho vrijeme ne može se posve očekivati ni uz more, iako će najviša dnevna temperatura biti od 26 do 29 stupnjeva, a u gorju od 19 do 22.

U Dalmaciji sunčanije i toplije, danju ponegdje uz more i vruće, uz prevladavajuću buru, zatim jači sjeverozapadni vjetar uz ponegdje valovito more. Pljuskovi, koje može pratiti i grmljavina, vjerojatniji su u unutrašnjosti te na moru podno Biokova.

Na jugu Hrvatske još nestabilnije, osobito u Konavlima, a osim naoblake, promjenjiv će biti i vjetar, uz more malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od 20 do 24 stupnjeva, a najviša poslijepodnevna uglavnom 28 i 29.

Idućih dana toplije bit će sve više sunčanih sati, a ponegdje će biti i vruće vrijeme. U kopnenom području uz dosta oblaka te povremenu mjestimičnu kišu, uglavnom u obliku pljuskova, koje može pratiti i grmljavina.Na Jadranu će suhog i sunčanog vremena bit će više nego u unutrašnjosti, noći će i dalje biti tople, a dani većinom vrući. 

Komentara 2

PR
prokurator
10:59 23.08.2022.

ovo je neviđeno, iz pakla i esktremne suše, u jednom danu skok u sredinu listopada... teško za organizam, ali bar su voćke i povrtnjaci dobili šansu, oni koji su do sada ostali živi.

NN
novo nenormalni
09:16 23.08.2022.

proklete klimatske promjene

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije