Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijer dačić

Nakon cjelonoćnih prepucavanja Srbija konačno izabrala novu vladu

ivica dacic
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
Autori: ih/VLM, tli/VLM
27.07.2012.
u 08:05

Vladu su podržali zastupnici vladajuće većine okupljene oko SNS-SPS-URS, a protiv izbora bila su 72 zastupnika oporbe.

Sa 142 glasa za srbijanska Skupština izabrala je novu vladu koju će voditi premijer Ivica Dačić. B92 piše da je prva sjednica novoizabrane izvršne vlasti zakazana za 15 sati.

Vladu su podržali zastupnici vladajuće većine okupljene oko SNS-SPS-URS, a protiv izbora bila su 72 zastupnika oporbe. 26 zastupnika bilo je odsutno.

Objavljene su i riječi zakletve koju će uskoro položiti Ivica Dačić i ministri:

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obvezujem da ću poštivati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savjesno, odgovorno i predano te biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Raspravu obilježila međusobna vrijeđanja Jovanovića i Vučića

Do ranog jutra trajala je sinoć započeta rasprava o sastavu nove vlade u srbijanskoj Skupštini, a veliku napetost u nekoliko su navrata do usijanja doveli vođa LDP-a Čedo Jovanović i i kandidat za ministra obrane Aleksandar Vučić koji su se, sudeći po viđenom, nadmetali u međusobnom vrijeđanju.

Blic piše da su pale teške riječi kojima su Jovanović i Vučić jedan drugog povišenim tonom optuživali za diletantizam, porijeklo osobne imovine i neodgovornost prema građanima.

– Kada šef partije preuzme kontrolu nad sigurnosnim službama, a pri tom nema nikakvog iskustva u tim poslovima, rezultat će biti kao i 90-ih godina – oštro je utvrdio Jovanović napomenuvši da bi u tom slučaju Srbija bila ''jedina europska zemlja u kojoj bi vođa partije koordinirao sigurnosne službe''.

Vučić nije ostao dužan Jovanoviću kojeg je prozvao ''preplanulim ekspertom srpske političke misli'' te ga optužio za napad na potpredsjednicu SNS-a Jorgovanku Tabaković koja ''vrijedno radi u Skupštini dok se on kupa na mediteranskom suncu i leti malim zrakoplovima''.

Jedan izbjegao Haag, a drugi bi na Mikonos

Na optužbe o diletantizmu Vučić je Jovanoviću ''koji povišenim tonom drži lekcije ostalim zastupnicima'' uzvratio da su u ''strahu velike oči'' na što mu je prozvani replicirao tvrdnjom kako nema ništa loše u tome što ga je oslovio diletantom.

– Diletant je po Vujakliji čovjek koji se s ljubavlju bavi poslom – kazao je Jovanović koji je u tom trenutku ''zaprijetio'' napuštanjem prostorije jer mu je rasprava postala dosadna.

–  Razumijem da moraš ići kako ne bi zakasnio na avion za Mikonos – uzvratio je Vučić aludirajući na bogatstvo i rastrošan život mladog liberalnog vođe.

– Da smo vas ranije slušali, sada biste bili cimer svom šefu u Haagu – odvratio je Jovanović.

 U nastavku su probrane teme u rasponu od novije srbijanske prošlosti do Jovanovićeva vinskog podruma, a na samom kraju Vučić je Jovanoviću predložio ''razmjenu međusobne imovine u omjeru jedna prema deset''. I tko zna koliko bi višesatni verbalni sukob još potrajao da ga nije prekinuo dolazak zore i prekid rasprave.

Sinoćnja rasprava o izboru nove vlade okončana u ranu zoru

Sinoć oko 20 sati uvodnim riječima mandatara za sastav nove srbijanske vlade Ivice Dačića počela je skupštinska rasprava koja se produžila do kasno u noć, uz naknadni zahtjev mandatara izrečen oko dva sata ujutro: da sjednica Skupštine Srbije, na čijem je dnevnom redu izbor nove vlade, bude nastavljena sve dok ima prijavljenih diskutanata, javlja Blic.

Sjednica je završena u 4.40 sati, a glasovanje o vladi zakazano je za danas u podne.

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić govorio je pred zastupnicima peti put oko 4 sata ujutro tvrdeći da će nova vlada nastaviti održavati kombinaciju aktualnih svjetskih političko-ekonomskih trendova koji se kreću od liberalizma, preko narodnjačkih koncepcija, do ideologije i socijaldemokrata.

Ponovno je dojučerašnjim partnerima iz DS-a zamjerio na njihovim oštrim kritikama zbog nejasnog ekspozea i nedostatka objašnjenja o potencijalima nove vlade u vođenju proklamirane politike, ali i pobjedonosno uzvratio da se zapravo radi o frustraciji demokrata koji sami nisu bili u stanju sporazumjeti se sa SNS-om kao najbrojnijom strankom u parlamentu.

– Kakvi ćete vi biti protivnici kada niste u stanju izdržati ni jednu noć – rekao je mandatar obraćajući se prvenstveno zastupnicima DS-a.

Dačić je svojim govorom u 4.40 sati i zaključio sjednicu, omogućivši Nebojši Stefanoviću, predsjedniku Skupštine, samo da podsjeti zastupnike da će glasovanje o vladi biti danas u 12 sati.

Komentara 84

BU
bukaravela
11:24 27.07.2012.

Zašto si me izbrisa admine? nisan nikoga vriđa, proziva , samo san reka da mi imamo muku doma. Oli nemamo ?

TM
Tvrtko mali
17:11 27.07.2012.

@canjarasim mislis u drzavi vodenoj od Tita ?

ZE
zeljkonl1
17:05 27.07.2012.

Hasim Thaci,iz cuvene katolicke porodice....hehehe...Nusreti,huseini....a na adriatiku postanu Adami,Dzoni,Jeckovi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije