Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve nemirnija Afrika

Nakon 30 godina vladavine vojska srušila čelnika Sudana Al-Bashira

Omar Al-Bashir
Foto: REUTERS
12.04.2019.
u 16:18

Omar al-Bashir na vlast je došao 1989., također vojnim udarom. Presudila mu je katastrofalna ekonomska situacija

Ministar obrane Sudana i predsjednik vojnog vijeća, general Awad Benof priopćenjem je obavijestio sudanski narod kako je vojska svrgnula i uhitila 30-godišnjeg predsjednika Omara Al-Bashira ističući kako je na snagu stupilo izvanredno stanje koje će trajati najmanje tri mjeseca te da će vojska zadržati vlast najmanje dvije godine. Benof je odmah naredio i puštanje svih političkih zatvorenika, diljem Sudana ljudi su spontano izašli na ulice pjevajući i izvikujući poruke protiv Bashira. Prosvjednici ispred ministarstva pjevali su: “Pao je, pobijedili smo.”

Isto tako, državna televizija i radijske postaje emitiraju patriotske pjesme koje starije Sudance podsjećaju na vojna preuzimanja vlasti za proteklih građanskih nereda.

Naime, građani su već više od tri mjeseca tražili smjenu vlade koju optužuju za lošu ekonomsku situaciju u zemlji gdje poskupljuje hrana i nema goriva.

Proglašen je policijski sat, a vojnici su raspoređeni oko ministarstva obrane i važnih prometnica i mostova kako u glavnom gradu Karthumu tako i u ostalim gradovima te zemlje, u strahu od mogućih sukoba i nasilja.

Predsjednik Omar Al-Bashir, kojeg Međunarodni kazneni sud ICC traži po optužbama za ratne zločine i genocid, na vlast je došao vojnim udarom 1989. i jedan je od afričkih vladara s najduljim stažom.

Al-Bashir je, unatoč prosvjedima, uspio preživjeti Arapsko proljeće koje je počelo 2011. Međutim, vojska nije mogla stajati po strani jer je, kažu, zemlji prijetio građanski rat.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
03:24 13.04.2019.

Sudanski skojevac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije