Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud ode u Knin

Nakon 200 godina Drnišani ostali bez suda

Sudski čekič
04.05.2010.
u 18:10

Mnogi u Drnišu ukidanje sudova doživljavaju kao snažan udarac na grad te smatraju da su lokalne vlasti to trebale spriječiti

Nakon gotovo 200 godina, otkad je 1811. godine u Drnišu bio utemeljen sud, Drnišani ostaju bez te važne institucije – ukinut je Općinski sud u Drnišu.

Nakon što je Vlada RH odlučila provesti reforme pravosuđa, koje su donijele i smanjenje broja sudskih ustanova, od početka svibnja 20 zaposlenika bivšega drniškog suda na posao putuje u Općinski sud u Knin. Jednako kao i drniški sudski službenici, u Knin sada moraju putovati i mještani Drniša, Unešića, Radonića i brojnih drugih naselja kad im zatrebaju usluge pravosuđa. Podsjetimo, već dulje od mjesec dana u Drnišu ne radi ni Prekršajni sud, čijih se sedam sudaca već preselilo u Knin. Kako je naznačeno, od 3. svibnja u Drnišu će raditi još samo Zemljišnoknjižni odjel za područje grada Drniša te unešićku i prominsku općinu, a građane će primati četvero preostalih zaposlenika.

Sudske rasprave koje su bile zakazane do polovice svibnja do tada će ipak biti održane u zgradi bivšega drniškog suda, a nakon toga će se sve nastavljati u Kninu. Kao svojevrsna utjeha Drnišanima može biti to što se u isto vrijeme u njihovu gradu otvara novi ured javnog bilježnika, koji je svojedobno također bio ukinut. Drniški sud bio je mjerodavan za 842 četvorna kilometra prostora i 63 naselja u kojima, prema popisu stanovništva iz 2001. godine, živi 8595 stanovnika.

Mnogi u Drnišu ukidanje sudova doživjeli su kao snažan udarac opstojnosti njihova grada te su zamjerili gradskim i županijskim vlastima što se nisu više potrudile i zalagale da se takvo što ne dogodi.

Ključne riječi

Komentara 1

12
12foryou
21:01 04.05.2010.

ovo mi nije jasno. predmeta iz dana u dan sve vise a oni ukidaju radna mista. smisno. drnisani i sibencani postaju marginalizirani. cesto znam reci kako sijes tako i zanjes a evidentno je da se u hrvatskoj nakaradno sije, pa bi se moglo tako i zeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije