Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katastarska izmjera

Nakon 100 godina Virovitica dobiva nove zemljišne knjige

\'podravina i bilogora, virovitica, arhiv centar virovitice iz zraka - ilustracija uz temlju o katastarskoj izmjeri snimila: marija lovrenc\'
\'Marija Lovrenc/VLM\'
09.11.2010.
u 10:20

Posljednja, ovako detaljna izmjera katastarske općine Virovitica obavljena je 1911. godine, kada su se granice još mjerile lancima

Do kraja godine bit će gotovo prikupljanje podataka i mjerenje čak 2805 hektara površine koju pokriva područje katastarskih općina Virovitica i Virovitica grad u okviru velike katastarske izmjere, vrijedne 10.5 milijuna kuna. Time se konačno utvrđuju ovlaštenici prava na nekretninama, ne samo na ceste, nogostupe, kanale i ulice nego i zemljištima u vlasništvu građana.

– To je nužan postupak kako bi se dobio pregled stvarnog stanja zemljišta nakon punih stotinu godina – kažu u gradu. Ti su podaci važni i investitorima, osobito za zemljišta u vlasništvu grada i države.

– Posljednja, ovako detaljna izmjera za područje katastarske općine Virovitica obavljena je daleke 1911. godine, kada su se granice parcela još mjerile lancima. Sada se koriste satelitski snimci. Nova zemljišna knjiga bit će isključivo EOP i sadržavat će jasne podatke o tome koja prava pripadaju kome na pojedinom zemljištu i koje su točne granice tog zemljišta – kaže Boris Horvat, pročelnik upravnog odjela za imovinske i pravne odnose grada.

Nova zemljišna knjiga usuglasit će i podatke katastra i gruntovnice koji su od sedamdesetih godina prošlog stoljeća u nesrazmjeru. Tako se još uvijek može iščitati da je, primjerice, vlasnik pješačkog prijelaza građanin koji je bio vlasnik tog dijela parcele davne 1953. godine. Nova zemljišna knjiga obvezat će i građane da svoje pravo na nekretninu "osvježe".

– Svaki će ovlaštenik prava na nekretninu u postupku izlaganja dobiti pisani poziv za ročište, kako bi prije objave nove zemljišne knjige iskoristio pravo na prigovor ili promjenu stanja, ukoliko je prilikom izmjere došlo do pogreške. Neophodno je da se prilikom izrade nove zemljišne knjige koriste isključivo novi podaci prikupljeni na terenu – kaže Boris Horvat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije