Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porez

Najviše stranaca koji iznajmljuju svoje nekretnine je u Istri i oko Zadra

Zadar
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
20.07.2015.
u 21:18

Poreznici će prijavljivati strane neplatiše

Porezna uprava javno je ovih dana pozvala iznajmljivače koji nisu hrvatski državljani, a bave se iznajmljivanjem nekretnina u Hrvatskoj, da hitno reguliraju svoje obveze plaćanja poreza na dohodak i PDV-a.

Onima koji se ne odazovu ni ovom pozivu, Porezna uprava sama će, upozorava, procijeniti i utvrditi poreznu obvezu za poslovne aktivnosti u Hrvatskoj prema važećim propisima, ali će protiv njih pokrenuti i prekršajni postupak.

Iz Porezne uprave napominju kako se poziv za registraciju plaćanja poreza odnosi samo na fizičke osobe nerezidente koji se u RH bave smještajem turista. Od ulaska u EU oni su, kao i hrvatski državljani, plaćali paušal ako su imali prihode manje od 230 tisuća kuna. No, po novome moraju plaćati i PDV.

Poreznici nerado iznose detalje, no doznajemo da je na području RH evidentirana 1141 fizička osoba državljanin neke od članica EU ili trećih zemalja koja se bavi turizmom. Najviše ih, čak 29%, nekretnine iznajmljuje u Istarskoj, a 12% u Zadarskoj županiji. Najzastupljeniji su Slovenci (19%) pa Nijemci (16%).

>>Porezni USKOK hvata krupne 'ribe' – trenutačno rade na 50-ak slučajeva vrijednih 120 mil. kuna

>>Na Ultri i poreznici, ugostitelji na Zrću prijave tek 40 posto prometa

Komentara 5

MN
mate.no
21:34 20.07.2015.

cak i znam jednog skandinavca, hvali se da ima 2 apartmana full puna svake godine...Istra naravno... finu lovu okrene

BR
brankomatak660
22:59 20.07.2015.

Sve vikend kuće se iznajmljuju najprije ljetuje gazda zatim cjelo selo,tako da je uvjek neko u kući.

BE
berija
23:08 20.07.2015.

Sad treba i analiza odakle su ti stranci. Mislim da ih je 95% srpsih, bosanskohercegovačkih i slovenskih državljana. Ne plaćaju porez? Postupiti kao prema jrvatskim državljanima: Ovrha i oduzimanje nekretnine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije