Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potrošački savjetnik

Najviše ode na higijenu: Evo kako uštedjeti na vodi!

Voda
Foto: Pixsell
23.01.2015.
u 11:28

Bez i jedne kune investicije štedite 50 posto vode tuširate li se, a ne kupate u kadi, a čak 70 posto ako voda ne curi dok se sapunate

P: S obzirom na to da su računi za vodu u Zagrebu, a pretpostavljam i u drugim gradovima i mjestima, višestruko veći nego prije koju godinu, mislim da ne bi bilo loše kada biste nam ponudili neke savjete uz pomoć kojih bi se voda mogla uštedjeti. S. N. (Zagreb)

Odgovara Željko Tomašić, predsjednik Regionalne organizacije zaštite potrošača (ROZP), Karlovac

O: Potrošnja pitke vode po osobi na dan je oko 130 litara. Od toga se najviše, oko 46 litara, potroši na kupanje, tuširanje i higijenu, vodokotlić troši 35 litara, na pranje rublja ode oko 16 litara, a upola manje – osam litara za pranje suđa, koliko odlazi i na održavanje doma, pranje vozila i zalijevanje vrta. Na hranu i piće odlazi oko šest litara. Još 11 litara troši se na razne druge potrebe. Odlučite li se za štednju vode u svojem domu, proučite naše savjete. Počnite s najvažnijim – tušem zato što je upravo on najveći potrošač. Promijenite svoje navike! Tuširajte se umjesto da se kupate u kadi jer za vam je kupanje potrebno između 140 i 160 litara vode, a za tuširanje samo 12 do 25 litara u minuti.

Ako voda ne teče dok se sapunate, na dobrom ste putu, jer uštedjeli ste još 50 posto, i to bez ijedne kune investicije. Nakon toga ugradite regulatore mlaza na sve slavine jer oni miješaju zrak s vodom, a na tuševe ventile koji rade na istom principu. Tako ćete uštedjeti do 70 posto vode bez gubitka komotne uporabe. Odlučite li se na ovu investiciju, ona će vam se isplatiti u manje od šest mjeseci. Koristite armature s jednom ručkom jer voda ne mora teći dok postignete željenu temperaturu. Zamijenite stare vodokotliće novima, njima je potrebno manje vode i imaju gumb za štednju ili ugradite “WC-stop”. To znači da, kada dignete ruku s gumba, voda automatski prestane teći. Kontrolirajte brtve na svim armaturama. Ako vam slavina kapa, gubite dnevno 17 litara, što je godišnje oko 6200 litara pitke vode! Ne perite posuđe tekućom vodom. Ako imate perilicu za posuđe, koristite je samo kada je puna.

Zalijevajte vrt kišnicom, bolje je za biljke jer ne sadrži toliko kamenca, i to samo ujutro ili navečer, i ne po listovima nego u području korijena jer ispari manje vode.

Upotrebljavajte samo onoliko praška za rublje koliko se preporučuje za tvrdoću vode u vašoj regiji, raspitajte se u vodovodu.

Ugradite mjerilo za potrošnju vode u svojem objektu, ako je to moguće, jer je možete kontrolirati, a plaćate samo koliko ste stvarno potrošili. Ne bacajte u zahodsku školjku lakove, staro ulje ili kemikalije bilo koje vrste, lijekove kojima je istekao rok trajanja, nego ih odnesite na za to određena mjesta.

Uzmite posudu za mjerenje (najmanje od jedne litre) i pustite da u nju teče voda šest sekundi. Pročitajte količinu vode u litrama i pomnožite s deset. Rezultat je litara po minuti!

>> Čak i ako ne trošite vodu, dužni ste plaćati naknadu za održavanje

>> Kako uštedjeti? Stručnjaci donose nekoliko savjeta!

Komentara 3

TH
than
12:09 23.01.2015.

E sada smo na pravom putu. Rezemo crni kruh na tanje snite i stedimo na vodi. Ako moze jos pokoji savjet za zivot u ovoj 'svicarskoj'.

DU
Deleted user
11:42 23.01.2015.

U susjednom gl. gradu, Ljubljani, upola manja cijena pitke vode po m3 nego u ZG, a da se o silnim naknadama za vodu (oborinske, itd. itd.) i ne govori. Zar se vama ne čini da je tako skupa voda, ne samo nominalno po cijeni m3 nego i po tim svim dodatnim nametima na potrošnju vode - zapravo sintetički izraz mržnje među Hrvatima jer ne postoji prirodna osnova za tako skupu vodu. Podsjetit ću, Hrvatska je među top 5 država Europe po zalihama pitke vode. Nisu to pustinjski predjeli gdje se dobiva desalinizacijom mora...

IS
istri
14:05 23.01.2015.

pa makar i me obrisali : ali uvjek Kazem: imamo sto smo trazili . a nemamo sto smo imali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije