Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završio 11. TEDxZagreb

Najveći TEDx događaj u Hrvatskoj okupio više od 200 znatiželjnika

TEDxZagreb
Foto: Mislav Mesek
1/5
21.10.2021.
u 14:20

Ukupno 12 govornika je pred više od 200 posjetitelja u Avant Gardenu podijelilo svoje ideje vrijedne širenja na pozornici najvećeg TEDx događaja u Hrvatskoj

Proteklog petka, 15. listopada, u Zagrebu se održao jedanaesti po redu TEDxZagreb s temom “Vision of the Future”. Događaj je moderirao iskusni voditelj Alek El-Kazal, a ukupno 12 govornika je pred više od 200 posjetitelja u Avant Gardenu podijelilo svoje ideje vrijedne širenja na pozornici najvećeg TEDx događaja u Hrvatskoj. “Tema ovogodišnjeg izdanja nametnula se sama od sebe, a puna dvorana tijekom čitavog radnog dana je potvrdila da smo bili u pravu s odabirom. Naši su govornici pripremali svoje govore s mentoricama više tjedana, a neki čak i više mjeseci te su ispunili očekivanja TEDx pozornice. Spremni smo opravdati veličinu sljedećeg TEDx izdanja u 2022. godini s novim govornicima i očekivanja publike da će čuti ideje vrijedne širenja”, rekli su organizatori iz Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije.

12 govornika - 12 ideja

Među ovogodišnjim govornicima bili su sveučilišni profesor i znanstvenik Bojan Jerbić koji je uspješno objasnio mogu li roboti biti pametniji od nas, a direktorica poduzeća BioVega Jadranka Boban Pejić otkrila je koja je to hrana za budućnost. Odvjetnica i strastvena zagovarateljica umjetne inteligencije Marijana Šarolić Robić pojasnila je kako u svijetu umjetne inteligencije ima mjesta za svakoga pod jednim uvjetom, a diplomirana novinarka te konzultantica za odnose s javnošću Andrea Tintor podijelila je ideju stvaranja stvarnosti na temelju fikcije.

Foto: Mislav Mesek

Od psihologinje Mirne Šmidt publika je mogla čuti više o ideji ispunjenog života u budućnosti, a neuroznanstvenik s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Dinko Smilović razbio je mitove o kapacitetima našeg učenja.

Korak dalje učinila je potpredsjednica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CroAI) Hajdi Ćenan s razmišljanjem o tome što bi bio zadatak umjetne inteligencije u budućnosti, a nakon nje je o blockchainu govorio tech poduzetnik Boris Agatić.

Kraj 11. Izdanja obilježili su govori osnivača i direktora Good Game Globala Nikole Stolnika koji je publiku naveo na razmišljanje o budućnosti učenja kroz videoigre, dok je profesionalna balerina Andrea Solomun podijelila je svoju ideju kako svi mogu biti balerine. U svom govoru “Kako razumjeti pse” trenerica pasa Ana Odak otkrila je više o razumijevanju omiljenih četveronožaca, a bivši pomoćnik ministra znanosti i sadašnji izvanredni profesor FER-a te čovjek koji je doveo internet u Hrvatsku Predrag Pale pokušao je dati odgovor na pitanje tko stvara budućnost.

Foto: Mislav Mesek

Svi govori 11. TEDxZagreba uskoro će biti objavljeni na službenom TEDx YouTube kanalu koji broji više od 32.5 milijuna pretplatnika i okuplja govore s idejama vrijednima širenja iz cijelog svijeta, a trenutno najgledaniji TEDxZagreb video s više od 1.2 milijuna pregleda je onaj od Cristel Carrisi.

TEDx u Hrvatskoj djeluje od 2010. godine kada je održan prvi TEDxZagreb događaj, a to ga čini najstarijim, najvećim i najpopularnijim TEDx događajem u Hrvatskoj.

Najpoznatija globalna platforma TEDx usmjerena na ideje vrijedne širenja u Zagrebu na svom 11. izdanju okupila je zajednicu strastvenih umova iz područja robotike, blockchaina, gaminga, umjetne inteligencije, neuroznanosti, baleta i kinologije, a publici željnoj novih perspektiva o svakodnevici koja se u zadnje dvije godine znatno promijenila, prenijeli su svoje vizije budućnosti te se upisali u povijest zagrebačkog izdanja.

Inače, TED (Technology, Entertainment, Design) je inicijalni brend koji je u početku podrazumijevao dvije godišnje konferencije u Americi - TEDConference i TEDGlobal. Od 2009 godine počeo je s izdavanjem licence trećim stranama za organiziranje samostalnih tzv. TEDx događaja koji su u potpunosti planirani i koordinirani samostalno od strane različitih zajednica, a svi TEDx događaji podliježu TED-ovim pravilima. Dobivanje licence je besplatno, ali je potrebno udovoljiti kriterijima organizacije te korištenja naziva i logotipa do izbora govornika, sponzora, odnosa s medijima i odabira dvorane

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije