Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nazvan A23a

Najveći ledenjak pokrenuo se nakon 30 godina: Znanstvenici objašnjavaju da je 'došlo vrijeme'

Satellite imagery of the world's largest iceberg seen in Antarctica
Foto: European Union/Copernicus Sentin
1/4
24.11.2023.
u 17:23

A23a je bio dio ledene mase koja se odvojila od Filchnerove ledene barijere Bijelog kontinenta. Na njemu je nekada bila sovjetska istraživačka postaja

Najveći svjetski ledenjak se pokrenuo nakon što je 30 godina bio priljubljen uz oceansko dno voda Antarktike, javlja u petak BBC. Ledenjak nazvan A23a, odvojio se 1986. od obale Antarktike te se vrlo brzo usidrio u Weddellovom moru Južnog oceana, postavši u stvari ledenim otokom. S površinom od gotovo 4000 četvornih kilometara, skoro je dvostruko veći od šireg područja Londona. Prošle godine je ubrzano plutao, a sada samo što nije izašao iz antarktičkih voda.

A23a je divovski ledenjak, ali ne impresionira samo veličinom. Ta ledena ploče debela je oko 400 metara, dok je, za usporedbu, najviši neboder u Europi, London Shard, visok tek 310 metara.

A23a je bio dio ledene mase koja se odvojila od Filchnerove ledene barijere Bijelog kontinenta. Na njemu je nekada bila sovjetska istraživačka postaja. Znanstvenici njegovo kretanje objašnjavaju riječima da je "došlo vrijeme".

VEZANI ČLANCI:

"Bio je pričvršćen za dno oceana od 1986., ali se naposljetku dovoljno smanjio da oslabi i počne se kretati. Prvo kretanje je zabilježeno 2020.", rekao je dr. Andrew Fleming iz Britanskog instituta za Antarktiku. Nošen vjetrom i morskim strujama, A23a sada prolazi uz sjeverni vrh Antarktičkog poluotoka.

Ledene sante se tradicionalno nazivaju prema antarktičkim kvadrantima u kojem su prvotno bile uočene, zatim dobiju sekvencijalni broj, a ako ledena santa pukne, sekvencijalno slovo.

Pridružite se i vi akciji „Klikni i posadi stablo“ i postanite dio najvećeg ekološkog projekta Rezolucija Zemlja. Sve što trebate napraviti je na ovom linku popuniti ime, prezime i e-mail adresu, a mi se obvezujemo za svakog potpisnika zasaditi jedno stablo. Nakon prijave na e-mail ćete dobiti lokaciju naše zajedničke šume i „dokument“ Rezolucija Zemlja s vašim digitalnim potpisom za uspomenu.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije