Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bjelovarsko-bilogorska županija

Najveći interes je za sezonske poslove u Njemačkoj i Austriji gdje se može dobro zaraditi

Zavod za zapošljavanje
Marijan Susenj/PIXSELL
18.02.2014.
u 18:51

Radio sam kao vrtlar, konobar i kuhar i rado bih opet. Cijena rada ondje je puno bolja negoli ovdje-kazao je Grubišnopoljac Željko Šamija

U Njemačkoj je već radio 6,5 godina, te bi se, budući da vlada njemačkim jezikom, vrlo rado vratio i ne bi birao posao.

- Radio sam kao vrtlar, konobar i kuhar i rado bih opet. Cijena rada ondje je puno bolja negoli ovdje- kazao je to Grubišnopoljac Željko Šamija koji je posjetio radionicu Hrvatskoga za zapošljavanje o mogućnostima zapošljavanja u EU. Naime, s obzirom na sve manju mogućnost zapošljavanja i činjenicu da je od 1. srpnja lani dio europskog tržišta rada otvoreno i za državljane Hrvatske, dio vojske od gotovo 400 000 nezaposlenih razmišlja o odlasku na pečalbu u europske zemlje. Kako bi im olakšali dio muka posljednjih dana djelatnici bjelovarskoga Područnoga ureda Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje obilaze gradove Bjelovarsko-bilogorske županije održavajući radionice o mogućnostima zapošljavanja u Europi.

Adita Dvoraček, viši stručni savjetnik za zapošljavanje i Eures asistent, ističe da svi koji razmišljaju otići raditi u inozemstvo moraju se oboružati informacijama, ponajprije jezikom zemlje u koju planiraju otići.

- Još uvijek je najveći interes za Njemačku i Austriju, gdje je zapošljavanje ograničeno do najdulje šest mjeseci. Vremensko ograničenje, pak, ne postoji za akademski obrazovane- kaže A. Dvoraček. Za sezonske poslove najtraženije je takozvano bijelo osoblje, odnosno kuhari, pomoćni kuhari i sobari, dok su među visokoobrazovanima najtraženiji mehatroničari, strojari, elektroinženjeri. A sve informacije i otvorene natječaje nezaposleni mogu dobiti na stranicama europske mreže javnih zavoda za zapošljavanje koje je i HZZ dio, kaže predstojnica bjelovarskog Područnoga ureda HZZ-a Dijana Zekić Kereži.

- To je ujedno i najsigurniji vid zapošljavanja, gdje nezaposleni sve informacije mogu dobiti od HZZ-ovih, odnosno Euresovih savjetnika i asistenata-kaže D. Zekić Kereži. No, s obzirom na količinu objavljenih natječaja među europskim poslodavcima nije prevelika jagma za hrvatskom radnom snagom, pa dio nezaposlenih posao traži i putem pojedinih agencija.

>> Nezaposlenost na istoku Hrvatske i dalje neumorno raste

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije