Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski predsjednik

Josipović za FT: Najveća je prepreka reformama u našim glavama

Ivo Josipović
Foto: Davor Javorović/Pixsell
27.10.2014.
u 09:13

– Postoji raširen strah od investitora i poduzetništva. Sad imamo nove zakonske propise koji ohrabruju investicije, ali to nije dovoljno – zaključuje predsjednik Josipović

– Najveća je prepreka reformama u našim glavama – rekao je predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za ugledni svjetski poslovni dnevni list Financial Times. U članku, objavljenom na drugoj stranici današnjeg europskog i američkog tiskanog izdanja FT-a, Josipović također kaže da bi financijska pomoć MMF-a i EU-a Hrvatskoj bila dobrodošla, iako bi on "želio vidjeti situaciju u kojoj se svi problemi rješavaju odlukama vlade i parlamenta".

Govoreći o problemu "u našim glavama", Josipović obrazlaže: – Kad god se netko pojavi kao važan investitor, u društvu se pojavi reakcija da "dolazi ovdje profitirati i mi to ne možemo dopustiti". To je vjerojatno naslijeđe prethodnog političkog sustava, socijalizma. Takav pristup vidljiv je u medijima i među političarima. Postoji raširen strah od investitora i poduzetništva. Sad imamo nove zakonske propise koji ohrabruju investicije, ali to nije dovoljno – zaključuje predsjednik Josipović, koji je prošli tjedan sudjelovao na jednoj poslovnoj konferenciji u organizaciji Financial Timesa. Josipović za FT kaže kako su različite hrvatske vlade propustile provesti gospodarske reforme potrebne za privlačenje stranih investicija i otvaranje radnih mjesta. 

Odgovarajući na pitanje novinara FT-a Tonyja Barbera o tome jesu li problemi Hrvatske toliko veliki da će možda biti potreban program pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije, predsjednik Josipović kaže da se nada da u slučaju takvog programa ne bismo bili "tretirani poput Grčke".

Primjenjujući teške mjere, morali bismo razmišljati o stabilnosti društva – dodaje Josipović. 

Novinar FT-a podsjeća da Hrvatsku, poput Grčke, opterećuje skup i prevelik javni sektor, nedovoljna proračunska disciplina i slaba poslovna konkurentnost. No, bilo kakav program MMF-a i EU-a za Hrvatsku razlikovao bi se od programa za Grčku, Irsku, Portugal i Cipar jer Hrvatska nije članica eurozone, naglašava novinar. 

Ekonomisti vjeruju, piše FT, da će Hrvatska vjerojatno čekati s traženjem međunarodne pomoći dok ne prođu sljedeći parlamentarni izbori, koji se održavaju za godinu dana. Članak u Financial Timesu završava dvjema tvrdnjama: prvo, da je premijer Zoran Milanović odustao od bolnih reformi jer mu je pogled već usmjeren na izbore, i drugo, da je guverner HNB-a Boris Vujčić nedavno izjavio kako hrvatskom politikom dominira kratkovidan cilj osvajanja glasova umjesto stvaranja učinkovitog gospodarstva koje stvara radna mjesta. 

>> Josipović s Matićem posjetio branitelje ispred Ministarstva

Komentara 95

KN
knezica
09:26 27.10.2014.

Josipoviću, problem je u glavama vas koji ste na vlasti, a ne naroda koji samo nemoćno gleda šta radite od države... Tebe posebno. Nije narod blesav da ne vidi kako puštate samo one investitore koji vas podmažu. Kako ne puštate investitore koji bi ulagali u proizvodnju, nego ih tjerate. To je vaš pakleni plan. Pustiti samo podobne investitore, koji bi za male novce zaposjeli samo ono najbolje što imamo, ono što je već izgrađeno, sigurno i donosi dobit. Turizam i to najbolje lokacije, autoceste, vode, šume, banke... Sve one koji su mislili uložiti u neki vid industrije vi otjerate svojim poznatim metodama. Ivo, nemoj mi reći da je strateški intres Hrvatske golf tereni na Srđu ili monetizacija HAC-a??? Ma nemoj.Pročitani ste svi.

SP
spirajzlin
09:24 27.10.2014.

koje veleumne misli...najveća prepreka je u glavama političara - jedno govore prije izbora a kad dođu na vlast bore se za nešto drugo tj. sebe...

LB
lela.baborela
09:24 27.10.2014.

Jozipović mit daine mandat ist kaput.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije