Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantni podaci

Najtoplija veljača u povijesti: U dijelu Hrvatske bilo je čak 7,4 stupnjeva više od prosjeka

Slavonski Brod: Zbog neobično visokih temperatura propupala magnolija na Korzu
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/2
05.03.2024.
u 08:46

Na svim postajama temperatura zraka bila je viša od prosječne. Štoviše, zabilježene su najviše temperature zraka za veljaču otkad postoje mjerenja

Veljača je oborila rekorde, bila je najtoplija otkad postoje mjerenja. "Odstupanja srednje temperature zraka u odnosu na normalu 1991. – 2020. nalaze se u rasponu od 3,3 °C (Makarska) do 7,4 °C (Bilogora). Na svim postajama temperatura zraka bila je viša od prosječne. Štoviše, zabilježene su najviše temperature zraka za veljaču otkad postoje mjerenja", objavio je DHMZ. U cijeloj Hrvatskoj veljača je 2024. godine bila ekstremno topla, a samo je u južnoj Dalmaciji bilo vrlo toplo. Dodaju i kako je i zima bila najtoplija otkad postoje mjerenja. Na krajnjem istoku veljača je bila i vrlo sušna.

"Odstupanja količine oborine u odnosu na normalu 1991. – 2020. nalaze se u rasponu od 25,6 % (Karlovac, 18,7 mm) do 149,1 % (Rijeka, 193,4 mm). Prema raspodjeli percentila, u veljači 2024. godine u većini Hrvatske prevladale su normalne oborinske prilike. Ipak, na području Rijeke i Ploča bilo je kišno, a u Slavoniji i središnjem dijelu zemlje (Karlovac i Ogulin) zabilježene su sušne prilike. Najsušnije u odnosu na prosjek bilo je u Osijeku gdje su prevladale vrlo sušne prilike", kažu u DHMZ-u.

VEZANI ČLANCI:

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula i prije službenih podataka rekao je kako je valjača oborila rekorde, a ni prognoze za ožujak nisu puno bolje. "Dugoročne prognoze za ožujak i dalje su postojane – postoji prilično velika vjerojatnosti još jednog barem malo toplijeg mjeseca od prosječnog u sada već dugom nizu koji traje od lipnja 2023. godine, u dijelu Hrvatske čak i od svibnja. Naime, posljednji diljem Hrvatske barem malo hladniji mjesec od prosječnog bio je travanj prošle godine", podsjetio je Vakula.

VIDEO Dva ista proizvoda, jedan iz Kine, drugi iz Hrvatske. Ima li uopće razlike, osim u cijeni?

 

Komentara 2

PV
prcko.vita
12:38 05.03.2024.

Dakle dolazimo opet do one činjenice da sam bila u pravu kada sam pljuvala po vašim člancima kojima ste pozivali građane da budu odgovorni i stavljaju zimske gume na auta. Samo ste htjeli povećati promet vulkanizerima, a briga za narod, briga za ekologiju vas nije zanimala. Samo profit i novac. Tužno.

MO
montello
09:26 05.03.2024.

pretoplo je bilo zime nije ni bilo ove godine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije