Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
narodni list

Najstarije hrvatske novine proslavile 150. rođendan

Narodni list (1)
Foto: Filip Brala/Pixsell
1/3
01.03.2012.
u 15:55

Narodni list osnovan je 1. ožujka 1862. godine u Zadru, a prvi glavni urednik bio je humanist i povjesničar Natko Nodilo

– Iako se trudimo održati tradiciju i uredno poslovati, upitno je koliko će naš trud još imati smisla jer naše je poslovanje opterećeno stotinama tisuća kuna. Nažalost, zadnjih više od 10 godina traje kampanja uništavanja Narodnog lista koju predvode političari, državni službenici i pravosuđe jer ne žele da se u ovome gradu slobodno govori i piše – rekla je na akademiji posvećenoj 150. obljetnici osnutka Narodnog lista vlasnica najstarijih živućih hrvatskih novina Novela Škulić.

Narodni list osnovan je 1. ožujka 1862. godine u Zadru, a prvi glavni urednik bio je humanist i povjesničar Natko Nodilo. Danas je Narodni list u vlasništvu zadarske obitelji Škulić i, kako nam je rekla glavna urednica Simeona Pancirov, financijski je neovisan o svim državnim i nedržavnim institucijama te se financira isključivo prodajom novina i oglasa.

–  U Narodnom listu stalno je zaposleno 15 djelatnika, među kojima su novinari, fotoreporter, grafičari i prateće službe. Imamo nekoliko stalnih vanjskih suradnika, a naklada nam se ustalila na 5000 primjeraka. Narodni list može se kupiti u svim većim gradovima u Hrvatskoj, a u dijaspori također ima vjernu čitalačku publiku. I to je dio tradicije jer se Narodni list nekada čitao i u Beču i u Pešti, bio je popularan među ljudima okupljenima oko ideje narodnjaštva – naglasila je urednica Pancirov.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:31 01.03.2012.

narodni list, vijesnik, rijetka glasila nacionalne provenijencije, osuđena su na gašenje jer se ne uklapaJU i trendove crvenog i neo-liberalnog, projugoslavenskog jednoumlja (crvena rvacka Jusipovića)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije