Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Najradišniji varaždinski insekti dobivaju mjesto za odmor – otvoren je novi hotel za pčele

GigaBEEtno
Foto: Go2Digital
20.12.2023.
u 11:46

Projekt GigaBEEtno, nakon uspješnih postavljanja hotela za pčele diljem Zagreba, krenuo se širiti i na ostatak Hrvatske. Prvi na redu je Varaždin gdje je postavljen hotel za gradske pčele i uređaj za mjerenje kakvoće zraka.

Pčele su jako važan element naših ekosustava jer svojim oprašivanjem omogućuju razmnožavanje biljaka cvjetnica. Osim onih medonosnih, koje proizvode najslađu prirodnu namirnicu, postoje i solitarne pčele. Solitarne pčele, za razliku od svojih rođaka, ne žive u košnicama i nemaju maticu, već se same brinu za sebe i svoju prehranu. Zbog svojeg solitarnog načina života još su uspješnije u oprašivanju cvjetnica, ali ih nažalost pojačano pogađa širenje ljudske djelatnosti koja drastično smanjuje broj njihovih staništa.

Važnost njihovog očuvanja prepoznale su tvrtke A1 Hrvatska i Go2Digital, zbog čega su prošle godine pokrenule projekt posvećen našim malim životinjskim susjedima. U sklopu projekta izgrađena su četiri velika hotela za pčele koja se nalaze u Zagrebu – u Botaničkom vrtu, Vrtnom putu ispred zgrade A1 Hrvatska, na HALA Zagreb između dva Go2Digital zaslona te u Prečkom. Uz njih, na Medvedgradu je postavljeno 10 malih hotela za pčele, a u listopadu ove i prošle školske godine organiziran je i nagradni natječaj za najmlađe na koji su se prijavljivale osnovne škole i vrtići iz cijele Hrvatske.

Mjerenje kakvoće zraka i širenje izvan Zagreba

Nakon uspješnog pružanja smještaja zagrebačkim pčelama, projekt GigaBEEtno kreće se širiti i izvan glavnog grada, kako bi se pčelama diljem cijele države osigurao smještaj, a kod građana se podigla svijest o važnosti ovih insekata za ekosustave. Prvi na redu je Varaždin, koji je dobio svoj prvi hotel za solitarne pčele. On je postavljen pored velikog Go2Digital tornja, na samom cestovnom ulazu i izlazu iz grada, a spreman je za pčelice koje će ga nastaniti u proljeće iduće godine.

Osim hotela za pčele, na lokaciji je postavljena i pametan uređaj za mjerenje kakvoće zraka, koja zainteresiranim građanima pokazuje kakav zrak udišu oni sami, ali i pčelice koje odmaraju u hotelu. Takve stanice za mjerenje kakvoće zraka već su postavljene i na dvije lokacije u Zagrebu – pored koncertne dvorane HALA i u Botaničkom vrtu PMF-a. Očitanja sa sve tri lokacije dostupna su na stranici projekta.

Domaća i međunarodna priznanja projekta

Važnost i uspjeh ovog projekta dokazani su, osim konkretnih učinaka, brojnim domaćim i međunarodnim priznanjima na PR nagradama koje daju priznanje društveno odgovornim kampanjama koje rade konkretne promjene na bolje u našem odnosu prema prirodi. Konkretnije, projekt GigaBEEtno na domaćem terenu osvojio je nagradu Žuti okvir od National Geographic Hrvatske, Grand PRix za društveno odgovorno poslovanje koje dodjeljuje Hrvatska udruga za odnose s javnošću te Greencajt priznanje u kategoriji Zelena kampanja. Uz njih, projekt je ušao u finalnu selekciju MIXX Awards Croatia u kategoriji Corporate Social Responsibility Campaign. Ta domaća priznanja nisu usamljena, jer je projekt prepoznat i na međunarodnoj razini – organizacija IPRA dodijelila mu je zlato na svojem World Award natjecanju u kategoriji „Environmental“, a na Stevie International Business Awards projekt je osvojio broncu u kategoriji „Environmental“.

Pomozite i vi pčelicama

A1 Hrvatska je u svrhu projekta pokrenula i web stranicu GigaBEEtno, na kojoj i vi možete naučiti više o ovim važnim insektima, njihovoj ulozi u našim ekosustavima, ali i o koracima koje možete sami poduzeti kako bi poboljšali njihove živote i pomogli im u pronalasku staništa. Na stranici se nalaze i materijali za izradu vlastitog hotela za pčele, koji im omogućuje sklanjanje tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta i prezimljavanje. Posjetite web stranicu i saznajte više!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije