Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paragvajski osuđenik

Najpoznatija hrvatska “mula” ostaje u zatvoru, odbijena mu molba za uvjetni otpust

mirko novaković
Foto: Zoran Marinović
15.04.2020.
u 11:24

Mladi Osječani Mirko Novaković i Domagoj Tobler uhićeni su 2011. u Paragvaju, dok su pokušavali u želucima prošvercati 1,2 kilograma kokaina, a obojica su osuđeni na 18 godina zatvora. Novaković je izručen Hrvatskoj

Najpoznatijoj hrvatskoj “muli”, Mirku Novakoviću (29) iz Osijeka, odbijen je zahtjev za raniji, uvjetni otpust s izdržavanja zatvorske kazne od 18 godina, koju je zaradio švercajući kokain u želucu iz dalekog Paragvaja u našu zemlju.

Županijski je sud u Varaždinu i u žalbi na tu odbijenicu ostao pri svome – Novaković ostaje iza rešetaka. Objasnili su kako je taj zahtjev preuranjen. Novaković se, naime, pozivao na zakonsku odredbu po kojoj može biti uvjetno otpušten ako je izvršio najmanje polovicu kazne, što u njegovu slučaju jest točno – uhićen je početkom siječnja 2011., a paragvajski sud kasnije ga je kaznio s 18 godina zatvora. Dakle, devet je “odležao”. Međutim, varaždinski sud ga podsjeća kako je ispustio iz vida da je paragvajsko pravosuđe, pri njegovu izručenju Hrvatskoj u studenome 2017., postavilo i uvjet.

Van bi mogao tek 2023.

- Republika Paragvaj u konkrentom je slučaju, između ostalog, postavila uvjet prema kojem zatvorenik uvjetni otpust može tražiti tek od 14. siječnja 2023., a kako se ministar pravosuđa Republike Hrvatske s time usuglasio, to je u konkretnom slučaju derogirana primjena citiranih općih odredbi prema kojima bi zatvorenik imao pravo predlagati uvjetni otpust nakon izdržane jedne polovine kazne na koju je osuđen – objašnjava Županijski sud u Varaždinu. Uvjeti za njegov otpust, zaključuju, nisu stoga ispunjeni.

Kada su uhićeni, u prvim danima 2011., Mirku Novakoviću bilo je tek 20, a njegovu prijatelju i sugrađaninu Domagoju Tobleru 21 godina. Na paragvajsko su tlo sletjeli 6. siječnja, a natrag u Slavoniju zaputili su se šest dana kasnije, noseći kokain u kapsulama u želucima. Progutali su čak 74 kapsule, s ukupno 1,2 kilograma kokaina. Raskrinkala ih je kontrola na aerodromu Silvio Pettirossi u predgrađu glavnog grada Asunciona. Novakoviću je na aerodromu pozlilo, zbog progutanih kapsula. Nisu otprije poznati po zlouporabi droga, ali Novaković je imao dosje zbog imovinskog delikta. Tko ih je poslao u Paragvaj po drogu, nikada se nije saznalo.

Obojica su prošla pakao tamošnjih zoglasnih zatvora, a o potezu koji im je upropastio živote, prije nego su oni praktički i počeli, iste su godine ekskluzivno progovorili za Večernji list.

– Morali smo ovo napraviti jer nije bilo druge mogućnosti. Imamo obitelji koje volimo, braću i sestre, nećake... situacija u kojoj smo se našli u Osijeku nije nudila druga rješenja. Morali smo doći ovamo ili bismo stradali mi ili netko od naših. Ucjena je bila ozbiljna. Nećemo o imenima, ali, kao prvo, da smo i uspjeli prenijeti drogu, ne bismo ništa zaradili na ovom poslu, a kao drugo, veliko je pitanje bismo li preživjeli isporuku – kazali su tada Domagoj i Mirko.

"Znali smo što radimo"

– Znali smo što radimo, ali to nismo mogli odbiti. Sve kreće s lošim društvom i ubrzo si u situaciji da više ne možeš reći ne. Morali smo pristati. I pristali smo. A nijedan od nas dvojice nema niti jednu kaznenu prijavu u Hrvatskoj. Mirko ima nekoliko prekršajnih zbog tučnjava, a ja sam jednom kažnjen zbog vožnje sa 0,6 promila alkohola u krvi. I to je sve, nikada se u životu nijedan od nas nije drogirao, mrzimo narkomane – ispričao je tada Domagoj Tobler.

Obojica u souđeni na 18 godina zatvora. Novaković je tražio izručenje Hrvatskoj, što mu je i odobreno koncem 2017.. Tobler se u Paragvaju u međuvremenu oženio i dobio sina, a jesenas je javno zavapio i molio pomoć našeg veleposlanstva, kako bi ga se premjestilo iz San Pedra u neki humaniji zatvor, bliži supruzi i djetetu, jer je od njih udaljen 350 kilometara.

Komentara 3

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
11:29 15.04.2020.

Ostaviti tako, donose otrov da truju hrvatsku djecu. Smrtna kazna.

KO
KoToTamoPeva
14:28 15.04.2020.

nije vas za žaliti ali je sramota da za šverc kile droge dobije 18, a ubojstva se nekima i opraštaju🤮

DU
Deleted user
12:20 15.04.2020.

Bas mi ih je zaaao! Trebali su vas paragvajci dokusuriti tamo i baciti u smece.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije