Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPISAO PAPA

Najnovija odluka Vatikana: Katoliku je zabranjeno biti masonom!

Pope Francis holds a weekly audience at the Vatican
Foto: REMO CASILLI/REUTERS
1/3
15.11.2023.
u 15:57

Radi se, zapravo, o odgovoru biskupu s Filipina koji je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja katolika koji su u njegovoj biskupiji uključeni u rad slobodnih zidara i koji je od Vatikana tražio prijedlog kako kako pastoralno odgovoriti na taj izazov

Katolicima je zabranjeno biti članovima masonskih udruga. Objavio je to Dikasterij za nauk vjere ove srijede, u dokumentu kojega su potpisali papa Franjo i prefekt toga dikasterija kardinal Victor Fernández, javlja Catholic News Agency (CNA). Radi se, zapravo, o odgovoru biskupu s Filipina koji je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja katolika koji su u njegovoj biskupiji uključeni u rad slobodnih zidara i koji je od Vatikana tražio prijedlog kako kako pastoralno odgovoriti na taj izazov.

Odgovor Dikasterija, od 13. studenog, poziva na "koordiniranu strategiju" koja uključuje sve biskupe u Biskupskoj konferenciji Filipina kako bi se promicala kateheza "u svim župama u vezi s razlozima nepomirljivosti između katoličke vjere i slobodnog zidarstva". Slobodni zidari su najveće svjetsko tajno društvo, navodi CNA, kao i da slobodno zidarstvo promiče ideje i rituale nespojive s katoličkom vjerom, uključujući ravnodušnost ili stav da osoba može biti jednako bliska Bogu bez obzira kojoj religiji pripadala te i deistički koncept "velikog arhitekta svemira".

Najnoviji vatikanski dokument potvrđuje da "oni koji su formalno i svjesno upisani u masonske lože i prihvatili su masonska načela" potpadaju pod odredbe „Deklaracije o masonskim udrugama“ Katoličke crkve iz 1983. Radi se o deklaraciji koju je potpisao kardinal Joseph Ratzinger dok je bio prefekt Kongregacije za nauk vjere, koja izjavljuje da su katolici koji se upisuju u masonske udruge "u stanju teškog grijeha i možda neće primiti svetu pričest".

Novi dokument Dikasterija dodatno pojašnjava da se te mjere "primjenjuju i na sve svećenike upisane u slobodno zidarstvo". Također, Dikasterij poziva biskupe na Filipinima da razmotre javno izjašnjavanje o učenju Crkve o slobodnom zidarstvu.
"Članstvo u slobodnom zidarstvu vrlo je značajno na Filipinima, ne uključuje samo one koji su formalno upisani u masonske lože, već općenitije velik broj simpatizera i suradnika koji su osobno uvjereni da ne postoji protivljenje između članstva u Katoličkoj crkvi i masonskim ložama", navodi se u dokumentu Dikasterija za nauk vjere.

POVEZANI ČLANCI:

"Na doktrinarnoj razini treba imati na umu da je aktivno članstvo u slobodnom zidarstvu vjernika zabranjeno zbog nepomirljivosti između katoličkog nauka i slobodnog zidarstva", objašnjava se i dodaje kako zabrana datira od pape Klementa XII., koji ju je službeno osudio 1738.

Biskupska konferencija Filipina objavila je u ožujku pojašnjenje u kojem se navodi da su biskupi na Filipinima "uvijek održavali i branili službeni katolički stav o neprihvaćanju masonstva, s obzirom na njegove ozbiljne pogreške kako u nauku (filozofskim načelima) tako i u praksi".

>> VIDEO Mlinarić najavio živi lanac: 'Pupovac neće baciti vijenac u Dunav ove godine'


 
Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
17:17 15.11.2023.

Ovo nije ništa novo; još je papa Klement XII. 1738. u enciklici "In eminenti" (28. travnja .) obračunao s masonstvom. Ipak, dobrodošao je konačno jedan jasan i nedvosmislen stav pape i Vatikana.

Avatar Art of Noise
Art of Noise
17:20 15.11.2023.

Pa to je stara vijest. Ništa novo. Katoličanstvo i masonstvo su dvije proturječnosti, nespojivo jedno s drugim.

JM
JMN
18:01 15.11.2023.

Ima jedno staro pravilo. Ne slušaj što netko govori nego gledaj što netko radi.Ovo netko može predstaviti kao nešto novo i kao odluku samo ako vjeruje da je Crkva stvarno rođena tek 1968.-e.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije