Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASTE OTPOR

Najmoćnija žena SPD-a H. Kraft ne želi savez s A. Merkel

hannelore kraft,angela merkel
Reuters/PIXSELL
25.09.2013.
u 18:52

Nismo išli na izbore da stvaramo većinu za CDU i održimo ih na vlasti – jasna je Hannelore Kraft, čelnica najjačeg ogranka SPD-a

Među njemačkim socijaldemokratima raste otpor prema velikoj koaliciji s demokršćanima Angele Merkel. Najglasniji su socijalisti iz Sjeverne Rajne Vestfalije (NRW), pokrajine gdje je SPD na vlasti nakon što je prošle godine čelnica partije Hannelore Kraft do nogu potukla CDU i nanijela mu najteži poraz u povijesti.

Najmoćniju ženu najjačeg ogranka SPD-a Hannelore Kraft nakon trijumfa na pokrajinskim izborima u Sjevernoj Rajni Vestfaliji većina članstva stranke željela je vidjeti kao izazivačicu kancelarke Merkel. No Kraft se zahvalila na pozivu jer joj je prvi cilj voditi vladu svoje pokrajine. Kraft sada strahuje da bi u velikoj koaliciji došlo do velikog odljeva članstva iz SPD-a.

– SPD nije išao na izbore da stvara većinu za CDU i održi ih na vlasti – jasna je Hannelore Kraft.

Kazala je ipak da je SPD otvoren za razgovore, ali ovoga puta priča će morati biti potpuno drukčija od 2005. kada su u veliku koaliciju ušli potpuno naivno i izgubili profil socijaldemokratske stranke, što su birači kaznili na izborima 2009.

– Ovoga puta nećemo ući u veliku koaliciju mašući zastavama. Sada ćemo se orijentirati na sadržaj. Demokraciji također treba i jaka, živahna opozicija – kazala je Kraft koja će gotovo sigurno biti kancelarska kandidatkinja SPD-a na idućim izborima.

>> Zaokreta neće biti: I poslije Merkel - Merkel

Još je oštriji šef frakcije SPD-a u parlamentu NRW-a Norbert Römer.

– Mi ne težimo velikoj koaliciji i na kraju je neće ni biti – odrešit je Römer. Na sutrašnjoj stranačkoj konvenciji SPD-a trebalo bi biti odlučeno da će se ići u veliku koaliciju jedino ako takvu odluku izglasa stranačka baza.

– Inače nam prijeti raspad stranke – kazao je za Rheinische Post jedan od čelnika SPD-a Axel Schäfer.

Istu ideju zastupaju i čelnici SPD-a Bavarske i Baden-Württemberga Florian Pronold i Nils Schmid.

Angela Merkel je na velikim mukama kako sastaviti novu vladu, a ako ne uspije sa SPD-om, pokušat će sa zelenima iako sestrinski CSU za to ne želi ni čuti. Danas popodne kružila je informacija da ministar financija Wolfgang Schäuble (CDU) ne isključuje mogućnost podizanja poreza za najbogatije, što je jedan od SPD-ovih uvjeta za veliku koaliciju.

>> Juratović: Bilo bi mi draže da Merkel ide sa zelenima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije