Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE PODRHTAVANJA TLA

Najmanje 30 poginulih u snažnom potresu u Japanu, deseci tisuća ljudi bez struje

Aftermath of strong quake in central Japan
Foto: /NEWSCOM
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.01.2024.
u 07:08

Kuće su uništene, izbili su požari, a vojnici su poslani da pomognu u spasilačkim operacijama, rekao je glasnogovornik vlade Yoshimasa Hayashi medijima

Snažni potres koji je na Novu godinu pogodio središnji Japan usmrtio je najmanje 30 ljudi, objavile su lokalne vlasti. Ozlijeđeno je još najmanje 45 ljudi. 

Snažan potres pogodio je središnji Japan u ponedjeljak, uništio zgrade, prekinuo opskrbu električnom energijom u desecima tisuća domova i natjerao stanovnike nekih obalnih područja da se sklone na uzvisine. Potres preliminarne magnitude 7,6 izazvao je valove visoke oko jedan metar duž japanske zapadne obale i obala susjedne Južne Koreje.

Japanska meteorološka agencija prvotno je za prefekturu Ishikawa izdala upozorenje za veliki cunami, prvo otkad su potres i cunami u ožujku 2011. godine pogodili sjeveroistok Japana usmrtivši blizu 20.000 ljudi. Kasnije je upozorenje sniženo na razinu preporuke. Bio je to najsnažniji potres u regiji u više od četiri desetljeća, naveo je američki Geološki institut. Kuće su uništene, izbili su požari, a vojnici su poslani da pomognu u spasilačkim operacijama, rekao je glasnogovornik vlade Yoshimasa Hayashi medijima.

VEZANI ČLANCI: 

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je novinarima kasno u ponedjeljak da je uputio timove za potragu i spašavanje da učine sve što je u njihovoj moći da spase živote iako je pristup pogođenom području otežan zbog blokiranih cesta. Agencija carske obitelji priopćila je da će nakon katastrofe biti otkazano najavljeno novogodišnje pojavljivanje cara Naruhita i carice Masako u utorak.

Do potresa je došlo u osjetljivom trenutku za japansku nuklearnu industriju, koja se suočila sa žestokim protivljenjem dijela lokalnog stanovništava otkad su potres i cunami 2011. godine prouzročili katastrofu nuklearne elektrane u Fukushimi. 

Japan je prošli tjedan ukinuo operativnu zabranu nametnutu najvećoj nuklearnoj elektrani na svijetu, Kashiwazaki-Kariwa, koja je izvan pogona od tsunamija 2011. godine. Regulatorna nuklearna agencija rekla je da nisu potvrđene nepravilnosti u nuklearnim elektranama duž Japanskog mora.

VIDEO Posljedice jakog potresa u Japanu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije