Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernji u homsu

'Najlakše mi je stisnuti okidač kad pomislim na svog sina (3)'

sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
17.10.2012.
u 17:10

Snajperist Shadi: Jednom nisam opalio. Nosio je pušku, ali bio je još dječak. Iako, možda će on jednog dana upucati mene

Iako su borbe prestale, izvlačenje iz paklene Khalidije, kvarta u Homsu, nije bilo jednostavno zbog snajperista koji su vrebali na sve strane. Da bi nas vojnici mogli izvući, radiovezom su tražili potporu svojih snajperista, koji su navodili kuda se možemo kretati.

>>Večernji u Homsu: Teške borbe za svaku srušenu kuću

Na nišanu 24 sata na dan

Svakom ulicom kojom bismo prolazili, snajperisti odani Basharu al-Assadu kišom metaka zasipali bi zgrade i mjesta na kojima bi mogli biti pobunjenički snajperisti. Kad smo stigli na sigurno, jedan od vojnika koji su nas izvlačili sa smiješkom je kazao:

– Evo, niste ih ni vidjeli, a spasili su vam glave. Oni su naša glavna uzdanica u ovom ratu.

– Bismo li ih mogli upoznati – upitali smo ga.

– Eh, to je jako teško. Ni mi ih ne vidimo niti znamo. Oni su vam k’o James Bond, rade najprljaviji i najokrutniji posao. Za to trebate posebno dozvolu zapovjedništva u Homsu – napomenuo je Aiman. Odmah smo otišli u stožer sirijske vojske. Glasnogovornica stožera Shaza, posve zbunjena i iznenađena našim zahtjevom, nazvala je pukovnika.

– Gospodine pukovniče, evo, tu su novinari iz Hrvatske koji imaju malo čudan i neobičan zahtjev. Žele raditi priču o snajperistima.

– Evo, sada će doći vojnici po vas i odvesti vas u Bab Hud gdje ćete razgovarati sa snajperistima, pod uvjetom da ne slikate njihova lica – kazala nam je nakon razgovora. Za 15-ak minuta po nas je stigao civilni blindirani auto. Nakon 20-ak minuta vožnje stali smo u uličici pred zgradom s rupom u zidu. Stigli smo do stepenica kojima smo se popeli na osmi kat te prilično razrušene zgrade..

E danas neće jesti!

– Dobro došli u naš skromni dom. Mi smo tu 24 sata na dan – kroz smijeh je kazao 26-godišnji snajperist Shadi, koji nije imao vremena gledati u nas, već je pozorno nišanio kroz cijev koju je progurao kroz rupu u zidu.

– Evo ih, evo ih, stigla im je dostava – kazao je i počeo pucati.

– E danas neće jesti!

Pobunjenici su Shadiju uzvratili istom mjerom.

Jeste li ikad nanišanili a niste opalili?

– Jednom nisam opalio. Naciljao sam i vidio da je još dijete. Iako je nosio pušku, nisam mogao pucati. Možda će upravo on jednog dana ispaliti metak u mene, ali, eto, ja sam njemu dao priliku da živi. Svaki put kad naciljam čovjeka i počnem oklijevati, pomislim na svog trogodišnjeg sina i zapitam se bi li i snajperist sa suprotne strane tako oklijevao da nacilja moje dijete... Siguran sam da ne bi. I vjerujte mi, tada mi je puno lakše stisnuti okidač – priznao je Shadi.

>>Večernji u Homsu: 'Oko nas su frcali meci i padale granate'

Ključne riječi

Komentara 6

UR
urbanum
17:58 17.10.2012.

Novinar Večernjeg lista mogao bi nam odgovoriti na jedno pitanje. Ono glasi: Kako se stiče povjerenje režima kojeg civilizirani svijet drži odgovornim za najstrašnije tragedije u povijesti Sirije? Možda netko u Večernjem listu takvo pitanje ne drži važnim? U svakomm slućaju "rijedak podvig" ! Da li valja očekivati i intervju s Bashar el Assadom?

WA
wasined
18:45 17.10.2012.

Grozno je da je tako, ali mi se cini da bismo svi bolje zivjeli da su pustili i Saddama i Gadafina, a i tog vise-manje bezveznog Assada na miru. Sto je sad bolje u Iraku, a tek u Libiji? Poznato je da diktatori omeksaju kako ulaze u poznije godine i onda ide sve polako svojim tijekom. Ne moze se neki sistem uvesti za godinu-dvije - pa ti procesi traju desetljecima. I kazem, ja imam dojam da bi se ti proces ionako odvijali, dakle i bez ovih gluposti. I da nadodam: Pad Assada u Siriji znaci i velike probleme za krscane. On im je davao velika prava, vise nego i ujednoj bliskoistocnoj muslimanskoj drzavi. Cudi me da je tamo doslo bas takvih borbi. Mozda netko zna, tko iza toga stoji. Ja jos ne mogu dokuciti da li itko ima koristi od bombardiranja Libije i ubojstva Gadafija. Vidim samo stetu.

DU
Deleted user
20:21 17.10.2012.

mene više nitko ne može uvjeriti da ratovi u tim muslimanskim državama nisu izrežirani, skoro mahom se ruše sekularni i umjereniji režimi, i zamjenjuju radikalistima koji tamane i svoje i tuđe,, u kombinaciji s povampirenom otomanskom turskom, dobijate islamski radikalizam,,, i to se tada bude moralo učiniti? 3. svjetski rat ili što??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije