Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
E-ELT

Najjači teleskop vidjet će planete daleko izvan Sunčeva sustava

'teleskop3_nnn_rad_130612'
''
13.06.2012.
u 16:50

Koalicija od 14 europskih zemalja najavila je gradnju ogromnog teleskopa koji će biti smješten u Čileu, na visini od 3060 metara

Nakon što su Južnoafrička Republika, Australija i Novi Zeland postigli sporazum o gradnji teleskopa SKA koji bi, kada 2020. bude završen, trebao ponijeti titulu najvećeg na svijetu, koalicija 14 europskih zemalja objavila je još ambicioznije planove. Njihov teleskop bit će veći od SKA, vrijednost će mu iznositi 1,1 milijardu eura, a trebao bi biti završen do 2022. godine.

Taj optičko-infracrveni teleskop u svojoj će unutrašnjosti imati ogledalo promjera 39 metara, što je četiri puta šire od današnjih najvećih teleskopa. Njegova snaga bit će toliko velika da će nam omogućavati istraživanje i detaljno snimanje tamnih i stjenovitih planeta daleko izvan Sunčeva sustava. Iza tog grandioznog projekta stoji Europski južni opservatorij (ESO), a sustav nosi ime Ekstremno veliki europski teleskop (E-ELT).

Teleskop će biti smješten u čileanskoj pustinji Atacami, na vrhu planine Cerro Armazones visoke 3060 metara. Astronomi se nadaju da će im dati odgovore na pitanja o formiranju galaksija i prirodi crnih rupa kao i na vječno pitanje o postojanju života daleko izvan Zemlje.

Na sastanku u Njemačkoj E-ELT su odmah podržale Austrija, Češka, Njemačka, Nizozemska, Švedska i Švicarska, dok su ostale zemlje rekle da će od svojih vlada pokušati što prije dobiti potporu. Potkraj godine Brazil bi trebao postati 15. članica ESO-a, što će umanjiti cijenu E-ELT-a za svaku od sudionica u projektu.

- Ovo je velika stvar i veliki korak naprijed - rekao je Tim de Zeeuw, direktor ESO-a, organizacije astronoma koja ove godine slavi 50. rođendan.

Ključne riječi

Komentara 3

UK
Ugo Kajvez
09:37 14.06.2012.

Mislim da bi ovo moglo biti birokratska megalomanija, perverzija i samohvala europe (bolji smo od amera) .............. ima mnoštvo različitih sustava koji mogu postići iste rezultate sa manjim troškom ............

UK
Ugo Kajvez
09:39 14.06.2012.

Isto kao CERN, ................. koliko je love tamo uloženo i kakvi su od toga rezultatiti ? ...................

IN
InfoMan
11:19 15.06.2012.

Teorija na papiru samo je pocetak, tako da bez raznih CERNova danas ne bi bilo nicega. Vec sama izgradnja CERNa pridonjela je razvoju tehnologije, a istrazivanja ce to dodatno prosirit. Mogao bi reci da od teleskopa nema neke direktne koristi, ali se s time ne slazem. Ljudski je istrazivati, otkrivati nove svijetove i siriti saznanja o nasoj okolini. Sto bi bilo da nije otkrivena Amerika, pa cak i Kina? Tko bi vam danas proizvodio telefon? Zar ocete reci da novci potroseni na Columba ili Magellana su uzalud baceni? Koliko se je poslije zaradilo samo na prodaji krumpira? Kaj bi danas jeli?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije