Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog žutih prsluka

Najgori odnosi Pariza i Rima od II. Svjetskog rata

podržali prosvjednike Francuska je jučer pozvala svog veleposlanika u Rimu Christiana Masseta na konzultacije u Pariz
Foto: Reuters
08.02.2019.
u 06:00

Diplomatske napetosti došle su do vrhunca nakon što je talijanski potpredsjednik vlade Luigi Di Maio posjetio "žute prsluke".

Francusko-talijanski diplomatski odnosi došli su na najnižu razinu od Drugog svjetskog rata. Francuska je jučer objavila da je pozvala svog veleposlanika u Rimu Christiana Masseta na konzultacije u Pariz.

U posebnom priopćenju francuskog ministarstva vanjskih poslova kaže se da su napadi talijanske vlade na Francusku “bez presedana od konca Drugog svjetskog rata i bez temelja”.

Izjave predstavnika talijanske vlade su pretjerane, jer “biti u nesuglasju je jedno, a instrumentalizacija odnosa u izborne svrhe je druga stvar”, upozoravaju iz Quai d’Orsay.

Nakon višetjedne diplomatske napetosti francuska se vlada odlučila na taj potez jer su poruke talijanskih političara na društvenim mrežama ili na predizbornim mitinzima prešle mjeru, posebno nakon što je talijanski potpredsjednik vlade i čelnik Pokreta 5 zvijezda (M5s) Luigi Di Maio otišao u Pariz predstavnicima “Žutih prsluka” dajući im potporu protiv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

“Posljednja uplitanja predstavljaju dodatnu i neprihvatljivu provokaciju. Krši se poštovanje demokratskih izbora prijateljskog i savezničkog naroda. Krši se dužno poštovanje između naroda i njihove vlade demokratski i slobodno izabrane”, negoduju iz Pariza.

Italija u recesiji - komentar Silvija Tomaševića

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
07:15 08.02.2019.

Priznati odmah Korziku kao sastavni deo Republike Italije.

PA
pofuk_alo
06:37 08.02.2019.

A kad vi primate Šoroša, to može?

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
15:02 08.02.2019.

Ako je Di Maio dao potporu zutim prslucima, to ne znaci da je napao Macrona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije