Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje u eu

Najčistije more imaju Cipar, Malta i Hrvatska

plaža, turizam portal (1)
Dusko Marusic/PIXSELL
21.05.2013.
u 22:00

Kritične točke su autokamp Stupice u Premanturii, plaža Gojača i kamp u Kaštel Gomilici

Cipar i Malta imaju najčistije more u Europskoj uniji, a na trećem mjestu je – Hrvatska. Ispitivanje su pokazala da je kvaliteta mora na 95,3 posto plaža, na kojima su uzeti uzorci, izvrsne kvalitete. Preostalih 4,7 posto otpada na plaže na kojima je kvaliteta mora dobra (2 posto), a 0,9 posto je zadovoljavajuće kvalitete. Tri uzorka u RH ne zadovoljavaju kriterije kvalitete mora za kupanje. Jedan od tih uzoraka uzet je u autokampu Stupice u Premanturi u Istri, drugi na plaži Gojača, a treći u kampu u Kaštel Gomilici.

Rezultati su to istraživanja koje je tijekom kupališne sezone 2012. provela Europska agencija za zaštitu okoliša, a uz 27 članica EU na popisu su se našle Hrvatska i Švicarska. Uzeta su 22.374 uzorka, a njih čak 92,9 posto zadovoljava barem minimalne standarde. Samo dva posto uzoraka nije zadovoljilo ni minimalne kriterije, a među njima je najviše onih iz Belgije, Nizozemske i Velike Britanije. Prošle je godine zadovoljavalo “tek” 91,6 posto uzoraka.

>>Hrvatska tek 64. na popisu zemalja s najzdravijim morem, Slovenija 18.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije