Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SA STUDIJA NA POSAO

Najbolji studenti nađu posao i prije diplome

31.01.2009.
u 19:49

Diplomirat ću za mjesec dana, a na Fakultetu bioznanosti Sveučilišta u Helsinkiju čeka me radno mjesto. Ponuda za posao došla je iz istraživačke grupe u kojoj sam radio praktični dio diplomskog dok sam bio na međunarodnoj razmjeni prije nešto više od godinu dana – priča nam Denis Dermadi Bebek, apsolvent zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Posao na Helsinškom sveučilištu nije jedini koji mu je u Finskoj ponuđen, no druge ponude nisu se odnosile na područja koja ga zanimaju. Denis drži da njegov fakultet daje široko obrazovanje za rad u području medicine, ekologije, industrije, tehnologije i prehrane. Konačnu odluku o odlasku u Finsku donio je prošle jeseni, nakon vaganja svih prednosti i nedostataka.

Praksa i stipendije
– Kod nas još ni država ni gospodarstvo ne prepoznaju da je kvalitetno obrazovanje i njegovo financijsko podupiranje osnova napretka društva – komentira Denis. Za razliku od njega, Mihael Šutalo nakon diplome je odlučio ostati u zemlji, ali se zaposlio u jednoj inozemnoj konzaltinškoj tvrtki.

– Ponude za posao imao sam već za vrijeme studija. To je bio rezultat stručnih praksi i stipendija koje sam primao tijekom studija. Mogao sam birati između više ponuda i posao sam izabrao prije diplome – priča Mihael. Svojim iskustvom opovrgava sve one koji tvrde da Ekonomski fakultet, na kojem je u Zagrebu diplomirao, jamči dugotrajno čekanje posla. Mihael smatra da posao ovisi o kvaliteti studenta, angažiranosti tijekom studija, motivaciji i zainteresiranosti za posao. On je sudjelovao u međunarodnim razmjenama studenata i svaku je priliku nastojao je maksimalno iskoristiti.

Dragocjeno iskustvo
– Postao sam otvoreniji, zreliji. Naravno, i profesionalno sam napredovao jer sam stjecao znanje na jednoj od cjenjenijih poslovnih škola u svijetu, na Business School na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru – kaže Mihael. I on i njegov kolega Dermadi Bebek drže da najbolji studenti, bez obzira na to koji fakultet završe, brzo nađu posao. Brzo ga pronalaze i studenti zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

– Tko god završi FER, unaprijed ima posao – kaže i Lovro Kalinovčić, jedan od naših najboljih informatičara i višestruki osvajač zlatnih medalja na informatičkim olimpijadama koji će na tom fakultetu za godinu i pol steći titulu magistra. O svim tim iskustvima, ali i svom odnosu prema studiju i mogućnostima trebaju razmisliti i sadašnji maturanti koji trebaju odlučiti na koji će fakultet.


Optimisti na FER-u i PMF-u, pesimisti politolozi i filozofi

Kad je riječ o zapošljavanju, najveći optimisti su studenti FER-a i PMF-a, a najveći pesimisti studenti Fakulteta političkih znanosti i Filozofskog, pokazalo je istraživanje koje je na oko 400 ispitanika proveo “Moj posao”. Čak 73 posto studenata želi ostati u Hrvatskoj, a važnom stavkom svog života karijeru drži 86 posto ispitanika. U razdoblju od tri godine većini je cilj zaposliti se i napredovati u poduzeću, a 44 posto planira upisati poslijediplomski studij. Većina (47 posto) ih misli da će posao naći u tri mjeseca, a 18 posto u mjesec dana. Čak 46 posto studenata FER-a očekuje da će zaposliti u mjesec dana, a 7 posto vjeruje da će početi raditi čim diplomiraju.


Brzo do radnog mjesta

U Hrvatskoj se najbrže zapošljavaju mladi koji su završili studij:

industrijske elektronike
strojarstva
veterine
građevinarstva
medicine
elektrotehnike


Teško do radnog mjesta

Posao će najduže tražiti s diplomom:

novinarstva
općeg policijskog smjera
filozofije
komunikologije
politologije
socijalnog rada

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije