Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stisak zime

Upaljeni novi meteoalarmi: Snijeg, obilna kiša i grmljavina, uskoro i novo zahladnjenje

Na području Dalmatinske zagore od jutros pada snijeg
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
28.11.2023.
u 07:25

Za obalu Hrvatske upaljen je žuti Meteoalarm ovog utorka zbog vjetra, kiše, a mjestimično i grmljavine, dok će na jugu Hrvatske vrijediti narančasto upozorenje jer se očekuju udari vjetra i do 95 km/h

Kiša, susnježica i snijeg prevladavat će i ovog utorka, nakon što se jučer dio Dalmacije zabijelio prvi put ove sezone i uzrokovao probleme u prometu. Prema prognozi DHMZ-a, oborina bi ponegdje mogla biti obilna, popraćena grmljavinom na obalnim područjima, a stabilizacija vremena ne očekuje se u idućim danima. Zapuhat će umjeren sjeverni vjetar, na Jadranu u početku jugo i jugozapadnjak u okretanju na jak sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura od 5 do 9, na Jadranu između 11 i 15 °C.

Za obalu Hrvatske upaljen je žuti meteoalarm ovog utorka zbog vjetra, kiše, a mjestimično i grmljavine, dok će na jugu Hrvatske vrijediti narančasto upozorenje jer se očekuju udari vjetra i do 95 km/h. Tijekom sutrašnjeg dana vrijedit će slična situacija, najavljuje DHMZ, osim što će narančasti alarm biti upaljen na području Velebitskog kanala. 

Na području Dalmatinske zagore od jutros pada snijeg
1/25

Kako je prognozirala Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a za HRT, utorak će na istoku biti većinom oblačan uz povremenu kišu u jutarnjim i prijepodnevnim satima, dok bi u gorju mogla pasti i pokoja pahulja snijega. Slično se očekuje i u središnjoj Hrvatskoj, a razvedravanje se može očekivati djelomično popodne. Prevladavajuće oblačno uz povremene oborine bit će i na zapadu, dok su u gorju mogući i susnježica i snijeg.

Na sjevernom Jadranu očekuju se lokalno obilniji pljuskovi i grmljavina, pri čemu će jugozapadnjak ujutro okrenuti na sjeverozapadnjak, na otocima i jak. Vjetrovito će biti i u Dalmaciji, najprije uz jugo i jugozapadnjak, a zatim sjeverozapadnjak, pa i mjestimice jače valovito more. Bit će vrlo nestabilno uz povremenu kišu, lokalno vjerojatno i u obliku jače izraženih pljuskova s grmljavinom.

VEZANI ČLANCI:

Vremenske neprilike očekuju se i u idućim danima, novo zahladnjenje očekuje se u petak.

– U srijedu prolazno sunčanije uz mjestimice jaku buru, osobito podno Velebita. No već u četvrtak okreće na jugo i južni vjetar, umjeren i jak, s kojim dolazi novo naoblačenje i kiša, češća i intenzivnija u petak, ponegdje i obilna, uz grmljavinu. Petak i u unutrašnjosti najkišovitiji i najtopliji, ali navečer su, s naglim dotokom hladnog zraka u sjevernim predjelima, mogući susnježica i snijeg. Srijeda pak najstabilnija s hladnim jutrom, ponegdje i mrazom, a u oblačan četvrtak zapuhat će jugozapadnjak i jugoistočnjak te će već ponegdje padati kiša, uglavnom u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije – najavila je Mikuš Jurković. 

U prekidu je više trajektnih linija i to Split – Vela Lika – Ubli, Sobra – Prapratno, Ploče – Trpanj, Sumartin – Makarska, Sućuraj– Drvenik, a u prekidu su i brojne katamaranske linije, izvijestio je u utorak ujutro Hrvatski auto-klub (HAK). Katamaranske linije u prekidu su: Vis – Hvar – Split, Ubli – Vela Luka – Hvar – Split, Ubli – Korčula – Dubrovnik, Ubli – Korčula – Polače – Sobra – Šipanska luka –  Dubrovnik, Jelsa – Bol – Split, Split – Stari Grad, Korčula – Hvar – Split.

Brodska linija Mali Lošinj – Unije – Susak plovi bez pristajanja u Srakane Vele i Unije, a brodska linija Vodice – Prvić – Šepurine –Prvić Luka – Zlarin –Šibenik plovi bez linije iz Vodica. Prekinut je promet zbog prosvjeda na državnim cestama: Ilača – Tovarnik (DC46) i Našice – Đakovo (DC515) u mjestu Potnjani.

Podsjetimo, okolica Splita jučer se zabijelila u jutarnjim satima te stvorila veće gužve u prometu. Osim jedne prometne nesreće, na dijelovima su se stvorili i prometni čepovi jer je više autobusa i kamiona zapelo u snijegu. 

Komentara 5

BE
Beyonder
09:10 28.11.2023.

Koliko plačate toga da pali/gasi te alarme??? Do prije par godina nije bilo tih nebuloza, reklo se bude zima/snijeg/mraz/poledica a sad se sa svakom najavom peomjene ponašaju ko da kataklizma dolazi

NN
novo nenormalni
09:38 28.11.2023.

užas, klimacke promjene u punom zamahu

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
09:34 28.11.2023.

Dobar Yaris!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije