Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKAJU SE VJEŠTAČENJA

Nagađa se da je preminuli specijalac imao efedrin u krvi, evo o kakvom je sredstvu riječ

atj lučko (1)
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/4
07.09.2022.
u 17:47

Stimulativni učinak efedrina dovodi i do pojačanja snage kontrakcije skeletnih mišića. Zbog ovog učinka često ga koriste power lifteri neposredno prije natjecanja ili napornih treninga

Jučer se pojavila informacija kako su liječnici u krvi preminulog specijalca kojem je pozlilo nakon kondicijskog treninga, a potom je u bolnici preminuo, pronađene veće količine efedrina. Međutim, danas je glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao kako za sada nema nikakvih indicija što se tiče određenih toksikoloških nalaza. 

VIDEO: Nagađa se da je preminuli specijalac imao efedrin u krvi, evo o kakvom je sredstvu riječ

- Nemamo čvrsti dokaz o čemu se radi. Moramo čekati sudsko-medicinska vještačenja. Nijedan drugi pripadnik koji je bio na obuci nije imao zdravstvenih problema. Radi se samo o ovoj dvojici kolega - rekao je Milina te demantirao informaciju kako je, uz preminulog specijalca i kolege u bolnici, pozlilo još dvojici kandidata.

Ministar Davor Božinović također je demantirao te informacije. 

- Mi ne želimo, ne možemo niti imamo indicije na temelju kojih bismo uopće išli u tom smjeru. Je li netko nešto objavio ili nije objavio, ja ne znam iz kojeg izvora, iz izvora MUP-a nije. Dali smo priopćenje, znam da odjel za medije komunicira s vama, moj je prijedlog da ne vodimo razgovore na temu što je neki portal negdje objavio jer je negdje nešto o tome čuo - rekao je. 

No, svi se pitaju što je to efedrin. Riječ je o stimulativnom sredstvu iz grupe simpatomimetika. Efedrin pojačava oslobađanje norepinefrina i pospješuje aktivnost središnjeg živčanog sustava što sportašima daje niz korisnih učinaka. Stimuliranjem metabolizma dolazi do razlaganja triglicerida iz masnog tkiva i povećanja koncentracije masnih kiselina. To omogućava postizanje bolje mišićne definicije smanjenjem potkožnog masnog tkiva.

Stimulativni učinak efedrina dovodi i do pojačanja snage kontrakcije skeletnih mišića. Zbog ovog učinka često ga koriste power lifteri neposredno prije natjecanja ili napornih treninga. Sportaši obično osjete da zadane težine na treningu savladavaju sa većim intenzitetom snage, postaju bolje koncentrirani na rad. Vjeruje se da taj učinak nastaje kao kombinacija njegovog dvostrukog stimulativnog djelovanja, kako na psihu tako i na skeletne mišiće.

Primarna svrha upotrebe efedrina danas se svodi na postizanje što bolje mišićne definicije.

Efedrin može dati brojne neželjene učinke. Među najčešće se ubrajaju: tremor ruku, znojenje, ubrzan rad srca, povišen krvni tlak, vrtoglavica i osjećaj unutarnjeg nemira. Ovi učinci obično nestaju nakon što se osoba navikne na efedrin ili se smanji doza.

Preminuli policajac iz Zaprešića je i otac je dvoje maloljetne djece. Obitelj i poznanici su u šoku jer je bio u top formi i živio sportskim životom. Primljen je u Lučko u skupini s 30-ak novih pripadnika koji su dobili privremeno rješenje na šest mjeseci. Ministarstvo unutarnjih poslova RH oglasilo se jučer o slučaju:

''Kandidati su uobičajeno započeli dan, a kao posljednja etapa predviđen je trening kondicijskog trčanja. Neposredno prije dovršetka treninga trčanja, nešto prije 15 sati, jedan pripadnik požalio se na slabost, a nedugo nakon toga pozlilo je i drugome. Prvu medicinsku pomoć pružio im je medicinski tim ATJ Lučko, a potom su prevezeni u Kliničku bolnicu Sveti Duh, gdje su hospitalizirani'', izvijestio je MUP.

VIDEO Pripadnik ATJ Lučko preminuo nakon trčanja nasipom, drugi završio u bolnici: 'Požalili su se na slabost, a prevezeni su u KBC Sv. Duh'

Ključne riječi

Komentara 34

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
21:24 07.09.2022.

Nagađa se... - vrlo nekorektno i neprofesionalno.

Avatar Platipus77
Platipus77
07:53 08.09.2022.

"Nagađa se" je konstrukcija koja negira novinarstvo. Gora i od one "doznajemo od neimenovanog izvora".....

DU
Deleted user
23:48 07.09.2022.

Ja sam malo zavirila na njegov FB i on je velike mišiće imao godinama unazad. I slika iz teretane ima. Vidljivo je da je fizičkoj spremi posvećivao puno godina. Da bi baš taj dan uzeo prvi puta taj efedrin, bilo bi zaista čudno. Ako je to uzimao i prije, piše da nabrojani simptomi nestaju kad se tijelo navikne. Uostalom, ako je on uzimao, uzimaju i drugi pa ne umiru. I još jedan je na intenzivnoj završio, bilo je i njemu čupavo, a danas čitam da je za sada stabilno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije