Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA RAZLIKA

Nađi objavio: Ako je bruto plaća 2000 eura, evo koliki je neto u Samoboru, Zagrebu, Osijeku, Rijeci...

Rijeka: Građani uživaju u sunčanom prijepodnevu na terasama kafića na Korzu
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
15.01.2024.
u 10:15

S obzirom da je ukinut prirez, a različite su stope poreza na dohodak u gradovima, šef stranke Fokus izračunao je koliko se razlikuju neto plaće u većim hrvatskim gradovima

Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi izračunao je koliko će veću plaću imati građani Samobora u odnosu na one iz Zagreba, Rijeke, Osijeka ili Varaždina zbog različitih stopa poreza na dohodak. S obzirom da je od ove godine ukinuti prirez, gradski se proračuni sada pune od poreza na dohodak. U mnogim je gradovima ostala ista stopa poreza na dohodak kao što je bila, u nekima je povećana (kao što je Zagreb) dok su je neki gradovi smanjili. 

Nađi pojašnjava kako Samobor ima najniže stope poreza na dohodak od svih gradova u državi. Niža stopa je 18%, a viša stopa 27%. 

- Ovdje uspoređujemo 4 grada s gradom Samoborom, a za jednake iznose bruto plaća. Dakle, graf ispod prikazuje koliko se u Samoboru dobije veća neto plaća u odnosu na navedene gradove za bruto plaću od 1500, 2000, 2500 i 3500 eura. Razlike se prikazuju na godišnjoj razini za samca (npr. za 12 plaća po 2000,00 € bruto), a za mjesečnu razinu stavljam graf u prvi komentar.
Najveća razlika je između Samobora i Zagreba. Samac koji živi u Samoboru za bruto plaću od 2000,00 € dobije mjesečno neto oko 60,00 € više nego samac s istom bruto plaćom u Zagrebu. Na godišnjoj razini ta razlika je oko 700 € više u korist samca u Samoboru! Ako pak usporedimo s Osijekom, u Samoboru samac na godišnjoj razini za bruto plaću od 2000,00 € na godišnjoj razini dobije oko 250,00 € više nego u Osijeku!

VEZANI ČLANCI: 

Bruto plaća od 2000,00 € daje neto iznos blizu prosječne zagrebačke plaće. Za ostale iznose plaća razlike među gradovima pogledajte na grafu. Još jednom ponavljam graf prikazuje koliko se u Samoboru dobije veća neto plaća za isti iznos bruto plaće u odnosu na navedene gradove.

P.S. Isti izračun vrijedi i za Svetu Nedelju (Fokus) s obzirom da ima istu nižu stopu od 18% kao i Samobor, a na ove plaće u izračunu se ne primjenjuje viša stopa koja je u Sv. Nedelji na 28% - objavio je Nađi na Facebooku, a idući dan je objavio i izračun za obitelji s jednim djetetom. Status prenosimo u cijelosti: 

"Evo koliko će veće neto plaće imati par s djetetom u Samoboru (Fokus) u odnosu na Zagreb, Osijek, Rijeku ili Varaždin! Iznenadit ćete se koliko su velike razlike čak i za prosječnu plaću!

Ovdje uspoređujemo 4 grada s gradom Samoborom. Graf prikazuje koliko se u Samoboru dobije veća neto plaća u odnosu na navedene gradove za istu bruto plaću. Ovdje su prikazani primjeri za mjesečnu bruto plaću od 1500, 2000, 2500 i 3500 eura. Razlike se prikazuju na godišnjoj razini za par s djetetom (npr. za 12 plaća po bruto 2000,00 € koje primaju 2 osobe od čega jedna ima dijete kao poreznu olakšicu), a za mjesečnu razinu stavljam graf u prvi komentar. 

 

Naime, Samobor ima najniže stope poreza na dohodak od svih gradova u državi i zato uspoređujemo koliko u Samoboru dobijete veću neto plaću za istu bruto plaću u odnosu na druge gradove. Niža stopa je 18%, a viša stopa 27%.  Najveća razlika je između Samobora i Zagreba. Par s djetetom koji živi u Samoboru za dvije bruto plaće od 2000,00 € dobije mjesečno neto oko 100,00 € više nego što bi dobio u Zagrebu. Na godišnjoj razini ta razlika je čak oko 1200,00 € više u korist para s djetetom u Samoboru!

Ako pak usporedimo s Osijekom, u Samoboru par s djetetom na godišnjoj razini za dvije bruto plaće od 2000,00 € na godišnjoj razini dobije oko 430,00 € više nego u Osijeku!

Bruto plaća od 2000,00 € daje neto iznos blizu prosječne zagrebačke plaće. Za ostale iznose plaća razlike među gradovima pogledajte na grafu. Još jednom ponavljam graf prikazuje koliko se u Samoboru dobije veća neto plaća za isti iznos bruto plaće u odnosu na navedene gradove.

VEZANI ČLANCI: 

Na ovoj kalkulaciji možete vidjeti da u Samoboru ljudima ostaje znatno više njihovog novca, a infrastruktura i javne usluge su svejedno na visokoj razini te se i dalje razvijaju. Iznos uštede na porezu na dohodak od 1200,00 eura je primjerice dovoljan za pokriti trošak režija jednog stana za cijelu godinu!

P.S. Isti izračun vrijedi i za Svetu Nedelju (Fokus) s obzirom da ima istu nižu stopu od 18% kao i Samobor, a na ove plaće u izračunu se ne primjenjuje viša stopa koja je u Sv. Nedelji na 28%. P.P.S. Fokus je jedina stranka koja vam ostavlja više vašeg novca da ne ovisite o državnoj milostinji.", objavio je čelnik Fokusa na svojoj Facebook stranici.  

Komentara 3

SL
slonko
12:22 15.01.2024.

Prestaninte dolaziti u Zg u kazališta, kina, muzeje...ma, izdržavamo ih, a on se pravi važan.

Avatar nisam_robot
nisam_robot
12:05 15.01.2024.

Izvadiš jednu od tisuću točaka koja tebi ide u prilog i njome se hvališeš. Da Fokus dođe na vlast u više gradova sigurno ne bi bila ista računica. Znači generaliziranje sa slučajem Samobor nema smisla.

Avatar neugodan
neugodan
11:59 15.01.2024.

Super, bitno da su place rasle u Holdingu na proljece 2023 uz izjavu da ce gradjani imati bolju uslugu. Nema bolje usluge. Uostalom, sto to znaci da su prije povisice radili sa 50% svojeg kapaciteta a sada ce nakon povisice raditi kao npr sa 75%???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije