Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZVESELIT ĆE MNOGE

Evo tko ove godine može očekivati najveći povrat poreza i kada kreću isplate

Prijava poreza na dohodak
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
12.01.2024.
u 09:23

Većina zaposlenih u privatnom i državnom sektoru ne treba podnositi poreznu prijavu, no postoje iznimke

U svibnju kreću isplate povrata poreza, a najveći povrat će i ove godine dobiti mladi do 30 godina. Prošle je godine postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak proveden za gotovo 750.000 poreznih obveznika, a u 90 posto slučajeva utvrđena je razlika za povrat poreza te je građanima do kraja svibnja isplaćeno 250,4 milijuna eura.

Polovicu tog iznosa dobili su zaposlenici mlađi od 30 godina koji su djelomično ili potpuno oslobođeni plaćanja poreza na dohodak, piše tportal. Naime, mladi do 25 godina i ove godine imaju pravo na povrat poreza u cijelosti, dok oni od 26 do 30 godina imaju pravo na 50 posto plaćenog poreza na dohodak. 

Za sve fizičke osobe koje su u protekloj godini ostvarile dohodak od nesamostalnog rada i/ili drugi dohodak primjenjivat će se poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak. To znači da većina zaposlenih u privatnom i državnom sektoru ne treba podnositi poreznu prijavu.

VEZANI ČLANCI:

Do kraja veljače  poreznu prijavu dužni su popuniti i predati porezni obveznici koji su u 2023. godini ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, odnosno od djelatnosti obrta, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva te dohodak od djelatnosti proizvodnje električne energije​​ i ostalih djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga. Prijavu trebaju podnijeti i pomorci u međunarodnoj plovidbi te porezni obveznici koji su dobili nalog Porezne uprave da naknadno plate porez na dohodak.

Prijavu preko obrasca za priznavanje prava u posebnom postupku trebaju podnijeti i svi građani koji žele iskoristiti neku poreznu olakšicu na koju imaju pravo, a nije prijavljena u Poreznoj upravi, poput prava na uvećani osobni odbitak za uzdržavane članove, prava na uvećani osobni odbitak po osnovi danih darovanja, prebivališta, boravka na potpomognutom području itd. 

VIDEO Što nam donosi 2024. po pitanju plaća i mirovina? Umirovljenici se mogu veseliti 1. siječnja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije