Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Nađi o detaljima raskola velike koalicije: HDZ nam i dalje nije nikakva opcija

Foto: Večernji TV
1/5
19.03.2024.
u 17:44

Mi imamo situaciju da smo zapravo sada jedini ostali na tom građanskom centru te da ćemo braniti te vrijednosti vladavine prava jakih institucija, manjih poreza, visoke transparentnosti, demografske revitalizacije, priuštivosti stanovanja...

Gost današnje Večernjakove emisije bio je Davor Nađi, čelnik Fokusa koji se s novinarkom osvrnuo na izlazak stranke iz velike koalicije predvođene SDP-om. Fokus je, podsjetimo, izašao iz koalicije zajedno s IDS-om zbog objave Milanovićeve kandidature na parlamentarnim izborima. Nađi je poručio kako s SDP-om i ostalima nisu pronašli zajednički jezik. 

- Mi smo već prije govorili da smo mi stranka kojoj su jako bitne vrijednosti za koje se zalažemo. Mi smo u gradovima gdje smo na vlasti pokazali da znamo kako voditi, da znamo kako smanjivati poreze, da znamo kako podizati transparentnost. Mi smo sve te stvari zapravo htjeli implementirati. I dalje želimo i na nacionalnoj razini. Naravno da smo to htjeli postići kroz pregovore sa SDP-om. Međutim, sa druge strane, nismo baš naišli na razumijevanje. Vidjeli ste da smo mi bili vrlo principijelni po pitanju Radničke fronte. Dakle, nama su jednostavno na prvom mjestu te naše politike - poručio je. 

Jesu li vaš program uvrstili u svoj?

Ne. Dakle, nismo uspjeli konkretizirati te stvari i zapravo smatramo da je najpoštenije za birače da izađemo nekim drugim modalitetima na izbore. Naša koalicija ide svojim putem, a SDP sa svojim kolegama  ide svojim putem i onda ćemo vidjeti nakon izbora kako se može surađivati. Mi i dalje ostajemo kod toga da nam HDZ nije nikakva opcija. Mi idemo kao jedna snažna liberalna opcija na izbore sa našim koalicijskim partnerima IDS-om, PGS-om i u nekim dijelovima i Reformistima. Mi ćemo pružiti jednu tu razumnu građansku opciju koja zapravo ne ide u ovom smjeru prepucavanja i svađanja, nego u smjeru da stvarno ponudimo te politike koje smo na lokalnoj razini već dokazali da znamo raditi. Dakle, gradovi poput Svete Nedelje, Samobora, Dugog Sela, Zeline, Općine Križ, Pirovac...

Jeste li kao potencijalni koalicijski partneri znali što će se dogoditi?

Pa nismo, ali tu bih naglasio da je to jedan od problema, dakle našeg odnosa sa SDP-om. Mi smo, kao strana u pregovorima gdje trebamo izgraditi međusobno povjerenje, jednu izuzetno bitnu vijest zapravo saznali iz medija i dovelo nas se pred svršen čin. Takvi potezi sigurno nisu pomogli da se izgradi neko povjerenje i da se postigne ipak pozitivan ishod tih pregovora.

Načelno ste ranije dogovorili koaliciju, zajedno ste izašli u širokom krugu od deset stranaka lijevih prije dva tjedna. Kakva je tijekom tog perioda bila komunikacija s SDP-om i s potencijalnim partnerima?

Tada je bilo rečeno da imamo zajednički cilj pobijediti HDZ, a da ćemo se o modalitetima izlaska na izbore tek usuglasiti. Došli smo do toga da zapravo modalitet takav da mi idemo odvojeno od SDP.a, ali jedan dio ove naše liberalne koalicije će s njima surađivati. Konkretno mislim na Reformiste. Kakva je bila dinamika tih pregovora, iskreno ne bih iznosio detalje. Nismo došli do razgovora o listama. 

POVEZANI ČLANCI:

Kakav je plan za izbore?

Mi smo bili jasni, mi tu izlazimo sa svojom liberalnom centrističkom koalicijom. Mi imamo situaciju da smo zapravo sada jedini ostali na tom građanskom centru te da ćemo braniti te vrijednosti vladavine prava jakih institucija, manjih poreza, visoke transparentnosti demografske revitalizacije, priuštivosti stanovanja... Mi smo tu zapravo jedina snaga i uvjereni smo da će građani to prepoznati.

Postoji li i dalje mogućnost postizborne koalicije s SDP-om?

Vidjet ćemo kako će nas građani ocijeniti na izborima i prema tome ćemo se onda definirati. Ono što je jasno je i dalje da s HDZ-om nećemo. S ostalima smo spremni razgovarati.

>> FOTO U 17 godina dobio neke kile, a otežala mu je i retorika: Kako je izgledao jedan dan u kampanji s Milanovićem 2007.

1/27
Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Moodleen
Moodleen
19:58 19.03.2024.

A ko je pak taj? Jel ga poznaju svi iz njegove ulice?

ST
StariSokol
09:35 22.03.2024.

Zamisli stranka od 3 čovijeka prijeti HDZ -u da ne će sa njima. To je ozbiljna stvar. Amerika ima 300 milijuna stanovnika i dvije stranke. Nas nema niti 3 milijuna a po zadnjemu izviješču 158 stranki. Sami smo si krivi.

ZA
zagabria5
18:40 19.03.2024.

Kakav raskol, pa ovi zajedno sa rodbinom imaju pet članova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije