Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatrogasci Novske

Nadgledaju Janafov naftovod s puno ekološke odgovornosti

nafta (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
1/8
27.01.2013.
u 15:57

- Trasa ide južnim dijelom uz auto cestu, a radi se o nekih 35 kilometara terena koji moramo obići, rekli su vatrogasci, Vedran Lazić i Goran Bezenšek

NOVSKA – Novljanski vatrogasci, nekoliko puta mjesečno obilaze trasu Janafovog naftovoda koja ide od Zagreba prema terminalima u Slavonskom Brodu. Pod nadzorom im je dio cjevovoda, od blok stanice u Lipovljanima sve do Okučana, gdje prestaje njihova nadležnost i kontrolu preuzimaju drugi.

- Trasa ide južnim dijelom uz auto cestu, a radi se o nekih 35 kilometara terena koji moramo obići, rekli su vatrogasci, Vedran Lazić i Goran Bezenšek, koji nadgledaju naftovod,. Dio trase mogu proći terenskim vozilom ali moraju i pješačiti. Putem bilježe svaku promjenu na oznakama i na površini tla. Kako kažu, od kada je prije neku godinu ugovoren ovaj posao s Janafom, nije bilo curenja nafte jer i sama tvrtka provodi redovna tehnička održavanja cijevi.

- Najvažnije je uočiti svaku nepravilnost na vrijeme, da bi se izbjegli ekološki incidenti. Makar se radilo o milimetarskim oštećenjima iz cijevi velikog profila kojom teče nafta, može iscuriti puno sirove nafte. To bi zagadilo poljoprivredna zemljišta ispod kojih ide naftovod, a u blizini se nalazi i Park prirode Lonjsko polje i više vodotokova, rekao nam je Dražen Štimac, vatrogasni zapovjednik.

Jedno curenje na ovom području bilo je prije desetak godina, kada je zamijećena velika mrlja na kanalu uz ribnjake kod Lipovljana i oko 800 metara na rijeci Pakri. Pravovremenom intervencijom uz rad više specijaliziranih ekipa Janafa i tvrtke Aeks, za kemijska čišćenja, koje su se uključile u sanaciji i postavljenim plutajućim branama spriječena je veća ekološka šteta. Da se to ne dogodi vatrogasci Novske i ovom poslu o kojemu malo govore u javnosti, pristupaju s puno ozbiljnosti i ekološke odgovornosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije